7óra7

Progress Pápa: megújul az ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztivál

Progress Pápa: megújul az ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztivál

2014. 12. 12. | 7óra7

A megújulás mellett a rendezvény évtizedes hagyományait is szeretnék továbbvinni a szervezők. Mint írják: a cím által is kifejezett törekvés nem más, mint hogy teret kínáljanak az előremutató, haladó szellemű amatőrszínházi kezdeményezések számára, és lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a résztvevők között valódi párbeszéd alakuljon ki.

Pápa azon túl, hogy befogadja ezt a nagy múltú fesztivált, szeretne hozzájárulni további fejlesztéséhez, megújításához is. Kínálja ehhez a város különleges tereit, helyszíneit, színházra nyitott és érdeklődő közönségét, és azokat a fiatalokat, akik maguk is aktívan részt vesznek színjátszó csoportok munkájában.

A fesztivál művészeti igazgatója Komáromi Sándor, operatív igazgató Baloghné Uracs Marianna, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója. A fesztiválon az AITA/IATA (az amatőr színjátszók világszövetsége) is képviselteti magát tisztségviselőivel, fesztivál szervezőivel. A 2015. évi fesztiválra a hazai és határokon túli magyar nyelvű, valamint külföldi felnőtt amatőrszínjátszó együttesek jelentkezését várják.

A jelentkezés menete szerint a csoportok a felhívásra beküldik jelentkezéseiket az előadás csatolt felvételével, vagy a link megadásával, ahol a felvétel elérhető, majd a művészeti igazgató a tanácsadói testület javaslatainak megvitatásával dönt a meghívásról. A tanácsadó, javaslattevő testület tagjai: Regős János, az MSz-JSz elnöke és Solténszky Tibor dramaturg.

A fogadó város által kínált játszóhelyek között nagyszínpad, kamaraszínházi terek, valamint speciális helyszínek is szerepelnek (pld. zsinagóga, Kékfestő Múzeum szárító padlása). A zsűri minden résztvevő előadást nyilvános szakmai vita keretében értékel. A zsűri azon neves hazai szakemberekből áll össze, akik jártasak az amatőr színházi világ mai törekvéseiben is.

A fesztivál megújulásának tükrében a rendezvényhez több kulturális és színházi szervezet is csatlakozik külső helyszínként, lehetővé téve a résztvevő csoportok programjainak minél szélesebb körű bemutatását a régióban. A szervezők ezért kérik, hogy a jelentkezők mellékletben küldjenek információt arról is, van-e egyéb, szabadtéri, vagy más helyszínre utaztatható produkciója is az adott társulatnak.

A jelentkezési lap postai úton a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ 8500 Pápa, Erzsébet liget 1. címről, online pedig a progresspapa@gmail.com-ről igényelhető. Ezek valamelyikére kell visszajuttatni kitöltve 2015 március 1-ig.

Nevezhető bármilyen stílusú és műfajú produkció, amelynek időtartama nem haladja meg a 90 percet, s amelynek szereplői és technikai segítői együttesen nem haladják meg a 12 főt, és a 12 főből legalább 9 játszik az előadásban. A fesztiválprogramban való részvételről a döntést a szervezőbizottság nyilvánosságra hozza, és arról a jelentkezőket értesíti 2015. április 15-ig. A fesztivál szervezői a meghívott együtteseknek szállást (kollégium), étkezést (napi háromszori) és próbalehetőséget, valamint a fesztivál kísérő rendezvényeibe való bekapcsolódási lehetőséget biztosítanak.

A rendezvényre való utazás és a szállítás költségeit a résztvevő együttesnek kell állnia. A száznál kevesebb nézőt befogadó térben előadott produkciókból lehetőség szerint több előadást kell tartani. A nemzetközi megfigyelők, érdeklődők (fesztiváligazgatók, kulturális menedzserek stb.) részvételét örömmel fogadják a fesztivál szervezői.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr857993809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása