7óra7

Tizennégy ország társulatai az Interferenciák színházi fesztiválon

Tizennégy ország társulatai az Interferenciák színházi fesztiválon

2014. 11. 30. | 7óra7

A Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett fesztiválon első alkalommal vendégszerepel Kolozsváron a berlini Schaubühne am Lehniner Platz, A nép ellensége című előadással, amelyet Thomas Ostermeier rendezett.

Declan Donnellan angliai rendező és pedagógus a Cheek by Jowl társulatnál rendezett Übü király című előadással érkezik. Újdonságnak számít a dél-afrikai William Kentridge színház- és performanszművész fellépése. Olaszországból jön Pippo Delbono Amore e carne című előadása, melyben Alexander Balanescu hegedűművész is fellép. A mexikói Lux Boreal táncegyüttes, a Grotowski méltó követőinek számító lengyel ZAR társulat Wrocławból, az amszterdami holland-amerikai Transversal Theater Company szintén először lesz látható Kolozsváron.

Ivanovék karácsonya

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András Rózsák című előadását hozza a fesztiválra, amelyen Nagy József legújabb produkcióját, a Paysage inconnu valamint a Bicskei Istvánnal közösen készített Wilhelm-dalokat is bemutatják.

A programban a házigazdák előadásai is szerepelnek, többek között az UNITER-díjas, Silviu Purcărete rendezte Viktor, avagy a gyermekuralom és Urbán András kolozsvári rendezése, az Ivanovék karácsonya is látható lesz.

Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója és az előadások válogatója a fesztivált beharangozó pénteki sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt három alkalommal különböző irányokból próbálták értelmezni az interferenciák fogalmát, így jutottak el a kortárs színház egyik leggazdagabb és egyben legaktuálisabb témájához, a testhez.

A jelenkor legfontosabb színházi törekvései – melyekben a színház és performansz közötti határok egyre inkább összemosódnak – megpróbálják újraértelmezni a testiség fogalmát, új tapasztalatok elé állítva a nézőt – mondta az igazgató. A fesztiválra meghívott előadások tükrözik e téma sokszínűségét, pszichológiai színháztól fizikai színházi előadásokig sokféle műfaj található a programban.

Viktor, avagy a gyermekuralom

A fesztivál keretében Nagy József koreográfus, rendező és Jaram Lee dél-koreai színész tartanak a fesztivál témájához - a test történetei - kapcsolódó workshopokat.

„Hogy mindemellett tudásomat megpróbálom átadni a tőlem fiatalabbaknak, az tulajdonképpen az én adósságom azok iránt is, akik engem tanítottak. Minden körbejár, s ez így van jól" - nyilatkozta Nagy József a tanításról.

Jaram Lee workshopjának célja a pansori, e hagyományos koreai műfaj alapelemeinek megismertetése és megszerettetése. A háromnapos workshopra december 2-4. között kerül sor a Tranzit Házban.

A teljes program a színház honlapján és a fesztivál honlapján érhető el.

Kapcsolódó

>>> Nyilvános az Interferenciák Fesztivál programja

>>> Az Interferenciák színházi fesztiválra készül a kolozsvári magyar színház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr247993981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása