7óra7

Az Operaház felújítását szorgalmazza Ókovács Szilveszter

Az Operaház felújítását szorgalmazza Ókovács Szilveszter

2014. 11. 27. | 7óra7

Az Operaház a felújított Erkel Színházzal együtt idén mintegy 8 és fél milliárd forint összegű állami költségvetésből gazdálkodhat, emellett az intézmény az elmúlt szezonban 1,7 milliárd forint árbevételt ért el. Ahogy arról korábban beszámoltunk az intézmény költségvetése a tervek szerint 1,8 milliárd forinttal fog növekedni a jövő évben.

Az Operaház egy építészeti remekmű, amelynek romlása ellen tenni kell, és hamarosan a kormány elé kerül az Operaház mint épület felújításáról szóló tervezet, amely az előterjesztés szerint 18 milliárd forintból kivitelezhető lenne - mutatott rá a főigazgató.

Ókovács Szilveszter

Kiemelte, hogy emellett szükséges lenne egy olyan bázis, avagy műhelyház kialakítása is (terveik szerint a MÁV Északi Járműjavítójának Eiffel-csarnokában), ahol a különböző műhelyek, többek között a varroda, a paróka- és a díszletkészítő műhely, valamint próbatermek kapnának helyet.

Hozzátette, hogy az irodáik, néhány műhely és próbaterem jelenleg a művészbejáróval szemben található 11 emeletes épületben működik, amelyről kiderült, hogy azbeszt burkolata van, ezért is volna fontos az Operaház munkáját támogató bázis mielőbbi kialakítása. Mint hangsúlyozta, manapság már minden nagy operai intézmény számára nélkülözhetetlen egy ilyen műhelyház.

Ókovács Szilveszter hangsúlyozta, hogy a dalszínházban, mint az ország legnagyobb kulturális intézményében, egy év alatt csaknem egymillió látogató fordul meg (a több százezer néző mellett jelentős számú turista, jegyvásárló, érdeklődő), tehát egymillió ki- és belépést biztosan elkönyvelhet a Ház. Az Opera a leglátogatottabb magyar műemlék, amely egyben a legnagyobb magyar kulturális "üzem" is, a gyártás konkrét értelmében, továbbá a nem befogadott, hanem létrehozott produkciókat tekintve is - fogalmazott.

Magyar Állami Opera

Kiemelte, hogy emellett az Erkel Színház újranyitásával azok is megtekinthetik az opera- és balettelőadásokat, akik az Operaházba nem jutnának el a jegyárak miatt.

Hozzáfűzte, hogy az Erkel Színházban meghirdetett OperaKaland idei őszi szériáján mintegy 20 ezer diák, köztük 12 ezer vidéki tanuló vett részt. Ezzel a program teljes látogatószáma - 2013 tavaszi indulása óta - 77 ezerre nőtt, a bekapcsolódó köznevelési intézmények száma pedig eléri az ötszázat.

Az Erkel Színház küldetése éppen ebben áll: a legszélesebb közönség számára hozzáférést biztosítani az Opera által képviselt műfajokhoz. A Dalszínház ezért szorgalmazza a honi kulturális intézmények közötti együttműködések nyomán a magyar koprodukciós előadások létrejöttét, törekszik arra, hogy akár a határon túli, akár a hazai kőszínházakkal karöltve mutasson be új, értékes produkciókat, ezzel támogatva a vidéki operajátszást is - ismertette.

Magyar Állami Opera

Az Opera nemcsak a hazai közönség legszélesebb rétege előtt igyekszik megnyitni kapuit, de a magyar művészeknek is lehetőséget teremt: a magas előadásszám a hazai művészek foglalkoztatását is biztosítja. Ugyancsak kiemelt jelentőséget tulajdonít a balett-utánpótlás kinevelésének, ezért tart szoros kapcsolatot a Táncművészeti Főiskolával, ugyanakkor a jelenlegi, gyér utánpótlást a legjobb külföldi erők szerződtetésével pótolja. 85 százalékban magyar művészekkel dolgozik a ház: csak olyan szerepekre hívnak külföldi művészt, amely szerep megformálására nincs megfelelő kvalitás itthon - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy az operákat eredeti nyelven játsszák, azonban a műsorrendben szerepeltetnek magyar nyelvű előadásokat is - egyebek mellett - az OperaKaland közönségének hazai és olasz szerző művét is magyarul adták, hangsúlyt fektetve az érthetőségre. Az Opera az elmúlt három évben jelentős sikereket ért el fiatalokat "bevonzó", korszerű kommunikációs nyelvet és vizualitást alkalmazó marketing tevékenységével, amely nemcsak a szakmai díjak által mérhető siker, hanem a közönség növekvő fiatal rétegét tekintve is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr657993943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása