7óra7

A Kortárs Drámafesztivál programjáról

A Kortárs Drámafesztivál programjáról

2014. 11. 21. | 7óra7

(A szemleprogramról itt olvashatnak.)

*Beszélgetés-sorozat a magyar drámaírás jövőjéről*

November 29-én különleges és fontos témáról, a magyar drámaírás jövőjéről tartanak beszélgetés-sorozatot 14 órától 22 óráig a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. A téma apropóját az adta, hogy gyakran hallani arról, hogy milyen nehéz helyzetben van a kortárs magyar dráma, kevés a bemutató, kevés lehetőség van a bemutatkozásra. A helyzet viszont ellentmondásos: mások szerint ennek épp az ellenkezője igaz. Sok tehetség bukkan fel, akik be is mutatkozhatnak akár kőszínházakban, akár a „független” szférában. Dramaturgok, befutott drámaírók segítik őket fórumot teremtve, akár intézményesített keretek közt is. De vajon tanítható-e a drámaírás? És mire való a dramaturg-képzés? Létező műnem-e manapság még a dráma? Mi a szöveg szerepe ma egy színházi előadásban? És hogyan képzik a drámaírókat a marosvásárhelyi művészeti egyetemen?

Kortárs Drámafesztivál Budapest / Contemporary Drama Festival Budapest

Lőkös Ildikó ezekről kérdésekről, a tapasztalatokról, a drámaírás különböző aspektusairól beszélget Forgách Andrással, Horváth Péterrel, Kárpáti Péterrel, Solténszky Tiborral, Upor Lászlóval, akik bemutatják egy-egy tanítványukat is. A beszélgetések között a K2 színészei a fiatal drámaírók szövegeiből olvasnak fel. Az est fénypontjaként pedig Potozky László (Marosvásárhelyen, drámaíró szakon végzett drámaíró) Sztrodzsegon című művének ősbemutatójára kerül sor Sebestyén Aba rendezésében, a Yorick Stúdió előadásában.

*Nemzetközi konferencia és workshopok*

December 5-én a Heinrich-Böll-Stiftung-gal együttműködésben workshopokkal kiegészített nemzetközi konferenciát tartanak a Jurányi Produkciós Közösségi Produkciós Inkubátorházban Ingyen kultúra? – Egy új színház reménye vagy a remény színháza? címmel. Az egynapos konferencia délelőtti részében két panelbeszélgetést tartunk, míg délután két párhuzamosan zajló workshop közül választhatnak az érdeklődők. A részvétel valamennyi programon ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Az első beszélgetést Mario Husten, a berlini Holzmarkt Cooperative elnökének előadása nyitja az önfenntartó kultúrateremtésről és kulturális működésről. Előadásában azokról a kérdésekről beszél, hogy az önfenntartás lehet-e a jövő a kultúra számára, és hogyan reagál erre a helyzetre a politika, jó kifogás lehet-e számára, hogy teljesen kivonuljon a finanszírozásból? Az előadást követő beszélgetésben Ihighenia Taxopoulou, Bogdán Zenkő, Mary Aniella Petersen és Szabó György számolnak be tapasztalataikról ebben a témában.

A délelőtti második panelbeszélgetés Egy új színház reménye vagy A remény színháza? címet viseli, alapfeltevése, hogy Európa és a világ paradigmaváltáson megy keresztül. Etikai válság van, melyben a különböző kultúrák és emberek tartanak egymástól, holott állandóan egymással érintkeznek. Megoldás lehet-e a korábbi, radikálisabb, nemzeti modell, vagy itt az idő, hogy a művészetben és a mindennapokban is átfogóbb módon értsük meg egymást. A beszélgetést vezeti Forgách András, beszélgetés résztvevői Kozma András (m.v.), Pintér Béla, Florian Malzacher, Stephanie Junge és Gáspár Ildikó lesznek.

Kortárs Drámafesztivál Budapest / Contemporary Drama Festival Budapest Délután az egyik workshopon a résztvevők (magyar színházak sajtósai, PR-osai, közönségkapcsolati munkatársai) a digitális média és a web2 nyújtotta promóciós lehetőségekkel ismerkedhetnek meg a művészet világában Ulf Schmidt segítségével. A másik workshopot pedig a Szputnyik Hajózási Társaság Mentőcsónak Egysége tartja új előadásuk, a Szociopoly kapcsán, egy általuk kitalált színházi műfajról, a színházi társasjátékról.

*Fesztiválklub*

A fesztiválklubot, aminek a 2014-ben újonnan megnyílt közösségi tér, az Auróra ad otthont, idén a KDF önkéntesekből és gyakornokokból álló kreatív csapata szervezi, akik mindannyian felsőfokú művészeti és színházi képzésben vesznek részt, épp ezért a Fesztiválklub programja aféle OFF-programnak is tekinthető. December 1-jén 16 órakor felolvasással egybekötött könyvbemutatót tartunk a győri Vaskakas Bábszínház hétkötetet könyvsorozatának két kötete DráMAI mesék: kortárs magyar gyerekdarabok I-II. kapcsán, 18 órakor pedig a Reaktív – korábban a József Attila Kör és a Trafó Kortárs Művészetek Háza által Maradjak? Menjek? Hova? címen meghirdetett drámapályázatának nyertes munkáiból készült két felolvasószínházi előadást mutatjuk be. December 2-án 16 órakor a magyar drámák idegen nyelvre fordításáról beszélgetnek a budapesti Balassi Intézet külföldi ösztöndíjas műfordítóival.

Kapcsolódó

A Kortárs Drámafesztivál programjáról

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr747993987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása