7óra7

Győzött a Demencia Szentpéterváron

Győzött a Demencia Szentpéterváron

2014. 10. 25. | 7óra7

A 24. alkalommal megrendezett színházi seregszemle hétfőn fejeződött be. Marina Beljajeva, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, hogy a Leonyid Popov néhai szentpétervári színházi kritikusról elnevezett díjjal az újságírók-kritikusok a Mundruczó Kornél rendezésében színpadra állított Demencia című darabot és a vilniusi Városi színház Sirály című előadását ismerték el a legjobbnak.

Demencia

A művészeti igazgató arról is beszámolt, hogy az előadás nagy érdeklődés mellett zajlott. A jegyek nem sokkal azt követően elfogytak, hogy meghirdették Mundruczó Kornél társulatának fellépését. Az 550 főt befogadó szentpétervári színházterem színültig megtelt, amikor a Demenciát játszották. "Jóleső érzéssel tapasztaltuk, hogy a nézők megfelelően fogadták ezt az egyáltalán nem könnyű történetet, amely lehet, hogy sokak számára ismeretlen Oroszországban. Mindazonáltal Mundruczó Kornél színházi és alkotói nyelvezete nagyon közel áll a mi fesztiválunk programjához" - mondta Európa egyik legtekintélyesebb színházi seregszemléjének vezető munkatársa.

Az UNESCO-díjjal kitüntetett Balti Ház Színházfesztivált 1991 óta minden év októberében megtartják. Alapvetően európai színházi premierekre épül. A színházi kritikusok nemzetközi szövetségének úgynevezett bázis rendezvénye.

Az idei fesztivál programjában 15 előadás szerepelt. 12 színházi társulat több mint 250 résztvevővel vett részt rajta.

Marina Beljajeva elmondta, hogy már tavaly meghívták a Proton Színházat, - akkor a Szégyen című előadásukkal, - de az egyik színésznő betegsége miatt a budapestiek kénytelenek voltak lemondani a fellépést. 3 éve egy varsói színházi fesztiválon látták Mundruczó Kornél egyik rendezését, és azóta szerették volna a munkáját látni és láttatni Szentpéterváron.

Szégyen - Zsótér Sándor

Igyekeznek minden évben új rendezőt bemutatni a közönségnek, a Demencia című darabot pedig nagyon érdekesnek tartották, mert arra irányítja a figyelmet, amiről egyébként nem tudunk.

"24 év alatt kinevelődött a fesztivál saját közönsége, amely nagyon kedvezően fogadta a Proton Színház előadását. Mundruczó Kornél teátruma az európai színházi szakma nagyon magas színvonalát képviseli" - méltatta a magyar rendező munkáját és társulatát Marina Beljajeva.

A Proton Színház előadása, Mundruczó Kornél öngyilkosság-trilógiájának második része, melyet Wéber Katával közösen írtak, az öregekkel és a mentális problémákkal élőkkel való bánásmódon keresztül a társadalom legsúlyosabb kérdéseire irányítja a figyelmet. (Az első rész, a Denevér az eutanázia kérdésével foglalkozott.) A nemzetközi koprodukcióban létrejött előadást Magyarországon éppen egy évvel ezelőtt, 2013. október 15-én mutatták be a Trafóban, a Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. Az előadással a társulat már eddig is sokat vendégszerepelt, többek között Németországban és Hollandiában.

Kapcsolódó

>>> Magyar színházak mutatkoztak be Szentpéterváron

>>> Frankfurtban zárult a Proton Színház évada

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr427994323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása