7óra7

Elhunyt Bretus Mária balettművész

Elhunyt Bretus Mária balettművész

2014. 10. 22. | 7óra7

Bretus Mária a klasszikus balett művészdiplomájának megszerzését követően gazdag és sikeres éveket töltött el a Pécsi Balett társulatában, mint alapító-művész. Az együttes első generációjának tagjaként, aktív táncosi minőségben, 1985-ben az egyik legmagasabb kitüntetés, a Kiváló Művész birtokosa lett.

Bretus Mária

Művészi pályájának befejeztével, 1988 és 1992 között elvégezte a főiskola klasszikus balett-pedagógus szakát, majd 1990-ben tanársegédi státuszban kezdte meg oktatói pályáját,
amelyen gyorsan haladt felfelé. 2000-ben főiskolai tanár, majd hetvenedik életévét követően professor emerita lett. Több cikluson keresztül volt a klasszikus balett tanszék vezetője, az országos tananyag egyik kidolgozója. Zórándi Máriával, a főiskola egykori rektorával együtt megírta az alapgyakorlatok Vaganova-rendszeren alapuló metodikájának egyik legismertebb hazai jegyzetét: A balett technika alapjait. Táncpedagógiai munkássága elsősorban a néptánc szakirány klasszikus balett képzésére irányult.

Gazdag alkotói és pedagógiai munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: Liszt- és Lőrinc-díjas, Érdemes, és Kiváló Művész, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa.

Bretus Máriát a Magyar Táncművészeti Főiskola a saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó

>>> Bretus Mária Professor Emerita címet kapott

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr347994257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása