7óra7

Déry-díjat kapott Tompa Andrea

Déry-díjat kapott Tompa Andrea

2014. 10. 19. | 7óra7

Tompa AndreaMint a közleményben felidézték, a Déry Tibor-díj az első olyan irodalmi elismerés, amelyet magánvagyonból alapítottak, és 1984 óta évenként ítélik oda a magyar irodalom kiemelkedő alkotóinak. A Déry Tibor Alapítvány az író özvegyének végakaratából jött létre, aki vagyonát a magyar államra hagyta azzal a feltétellel, hogy annak értékesítése után a befolyt összeg kamataiból kimagasló irodalmi tevékenységű művészeket díjazzanak.

A jutalmakat és az okleveleket 29. alkalommal adták át pénteken az Artisjus székházában. A díjazottak fejenként bruttó 375 ezer forintos pénzjutalomban részesültek. Az alapítvány titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, a kitüntetést odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál, tagjai Ilia Mihály, Keresztesi József és Lator László.

Tompa Andrea (Kolozsvár, 1971) az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar-orosz szakán végzett, később ott is doktorált orosz irodalom szakon. Színházról írni a Hajónapló Műhelyben kezdett, első színházi tárgyú írása 1999-ben jelent meg a Színház című folyóiratban, amelynek jelenleg a főszerkesztő-helyettese. Dolgozott az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben, és tanít szülővárosa, Kolozsvár egyetemén. 2012-től a Színházi Kritikusok Céhének elnöke. Műfordítóként is ismert.

Első regénye, a 2010-ben megjelent A hóhér háza (Kalligram) - amelyben egy fiatal lány szemszögéből láthatjuk az 1980-as évek kolozsvári (és ezen belül színházi) életét, a diktatúra mindennapjait - az olvasók és a szakma részéről is kedvező fogadtatásban részesült.

Második kötete, a Fejtől s lábtól (Kalligram, 2013), ahogy alcíme (Kettő orvos Erdélyben) is jelzi, egy medikus és egy medika történetén keresztül mutatja be a száz évvel ezelőtti Erdélyt, és az azt megélő kisemberek sorsán át láthatjuk benne az I. világháborút és Trianon következményeit. De - a szerző rendkívül alapos kutatómunkájának köszönhetően - megismerhetjük belőle az orvostudomány és a fürdőkultúra akkori helyzetét is.

A regényt a szakma egyöntetű elismeréssel fogadta, ezt jelzi a korábban Tompa Andreának ítélt Békés Pál- és Artisjus-díj mellett a mostani Déry-díj is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr37994283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása