7óra7

Válogatás 70 - Zene és tánc Eötvös Péter tiszteletére

Válogatás 70 - Zene és tánc Eötvös Péter tiszteletére

2014. 10. 08. | 7óra7

Eötvös Péter zenei gondolkodására különösen erősen hatott a színház és a film, legtöbb kompozíciójának hátterében valóságos dialógusok, szituációk vagy drámai konfliktusok pulzálnak. A kamaraművek és nagyzenekari darabok komponistája később elemi erővel hódította meg az operaszínpadot, olyannyira, hogy manapság Eötvösre sokan kizárólag operaszerzőként gondolnak. A születésnapja tiszteletére adott koncert műsora az operához vezető út izgalmas állomásait mutatja be.

Eötvös Péter

Eötvös Péter kompozíciói közül a Cadenza, a Two poems to Polly és a Harakiri című kamaraopera hangzik el. Előadásukban Fülep Márk fuvolán, Rohmann Ditta csellón, Ryoko Aoki énekkel, Varga Zoltán ütőhangszereken, Klenyán Csaba és Szűcs Péter basszusklarinéton működik közre.

Az est második részében Kulcsár Noémi 2012-ben létrejött saját társulata - a Kulcsár Noémi Tellabor - mutatja be Tale című munkáját, amelynek a zenéjét szintén Eötvös Péter jegyzi.

Kulcsár Noémi Tellabor: Tale Az alkotók egy négysorossal vezetik fel a koreográfiát:

Jöttem a mindenségbe, törpe lélek;
honnan? Ki tudja! Tengve, lengve élek;
miért? ne kérdezd! És mint a szél a pusztán,
csak imbolygok, nem tudva: hova térek.

Omar Khajjám, szúfi költő soraiban a mindenség hangjai csengenek, akárcsak a varázsmesékben, amelyek az emberi lét legősibb kérdéseinek titkát kutatják. Kik vagyunk, honnan jöttünk és hova tartunk? Milyen életfeladattal születtünk a földre, és ezt hogyan kell teljesítenünk? Lesz-e hozzá elég életbátorságunk? Vihetünk-e magunkkal az útra hamubasült pogácsát? Rengeteg nehéz kérdés, amelyekre csak ritka kegyelmi pillanatokban sejthetjük meg a választ, például akkor, amikor a mesék, a dallamok és a mozdulatok harmóniájából varázsigék válnak - ajánlják a Tale-t az alkotók.

A koreográfia mellett a látvány és a jelmezek terve is Kulcsár Noémi munkája. Az előadásban Csere Zoltán, Spala Korinna, Stohl Luca, Vadász Virág és Gáll Norbert lépnek fel táncművészként.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr877994375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása