7óra7

+1 – Új, online politikai műsorral jelentkezik a Krétakör

+1 – Új, online politikai műsorral jelentkezik a Krétakör

2014. 09. 20. | 7óra7

A Krétakör felteszi a kérdést, hogy lehet-e közös város az, ahol a városlakók nagy részének nem biztosított a lakhatása, ahol a társadalmi különbségek egyre nőnek, ahol az egyenlőtlenségek és a kirekesztés már egyre inkább beleíródik a városképbe is. Miközben Budapest épül és szépül, miközben egyre többen gondolják úgy, hogy igazi világvárossá válik, azok a városlakók, akik nem illeszkednek bele ebbe a képbe, egyre inkább kiszorulnak, leszakadnak és marginalizálódnak, és az ő problémáikkal egyre kevesebbet foglalkoznak.

Krétakör

Rendezett belvárost akarunk? Toloncoljuk ki a hajléktalan embereket! Felújított, biztonságos városrészekben akarunk élni? Lakoltassuk ki a régi lakókat, költözzenek helyükre olyanok, akik jobban beleillenek az európai világról alkotott képünkbe! A válasz mindenre a kirekesztés, a társadalmi valóságot és válságot létükkel megtestesítő csoportok megbélyegzése. S mivel valódi megoldások egyre kevésbé érkeznek bármire is, a szőnyeg alá söpört krízisek és feszültségek egyre dagadnak. Egyre inkább be kell zárkóznunk, hogy ne lássuk őket, egyre inkább védekeznünk kell, hogy ne érezzük magunkat fenyegetve. Hat zár az ajtón, térfigyelőkamerák mindenütt, bekerített parkok: állandó gyanakvás, félelem és szorongás.

A műsor készítői tudják, hogy ők nem ilyen világban szeretnének élni, hanem olyanban, amely egyenlő, demokratikus, közösségi és kreatív. Ahol a városlakóknak joguk van a város használatára és alakítására. Olyan városban, amelyben annak minden lakója otthon érzi magát. Ahol számít az emberek szava, ahol a város alakulására nem úgy gondolnak, mint valamiféle gazdasági és politikai érdekek által determinált, megváltoztathatatlan folyamatra, hanem úgy, mint amit közösen alakítunk alapvető igényeink és vágyaink szerint.

A +1-gyel három dolgot szeretne elérni a Krétakör: rámutatni arra, hogy Budapest szövetébe hogyan épül be egyre inkább a szegregáció, tudatosítani azt, hogy a városhoz mindenkinek joga van, és bemutatni azt a folyamatot, hogy hogyan lehet átérezni azt, hogy közünk van a városhoz, hogyan lehet megérteni ennek a viszonynak a természetét, és hogyan lehet megtanulni harcolni a városért.

A műsor csatornája itt található.
 
A műsor Facebook-oldala itt

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr867994543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása