7óra7

Prozódia – Feledi-premier a Nemzeti Táncszínházban

Prozódia – Feledi-premier a Nemzeti Táncszínházban

2014. 08. 05. | 7óra7

Prozódia plakát „Prozódia: a szó jelentése a verstanban azzal foglalkozik, ahogy a természetes beszéd verssé alakul, illetve milyen módon válik ritmikus formákká. A zenében a szöveg és a zene helyes illeszkedésének tana ez, a zene ritmusának és hangsúlyainak helyes alkalmazkodása a szöveg lejtéséhez és hangsúlyozásához.

Előadásunkban azt keressük, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá különböző életérzések kapcsán. Oláh Dezső Junior Prima díjas zeneszerző, zongorista keresett meg azzal az elképzeléssel, hogy az általuk képviselt kortárs zenei világot, ötvözzük az általam képviselt táncstílussal, s hozzunk létre egy táncszínházi előadást. Nagyon örültem a megkeresésnek, és az első pillanatban kiderült, hogy hasonlóan gondolkodunk és mindketten nagyon kreatív emberek vagyunk. Látta több koreográfiámat a Nemzeti Táncszínházban, következő lépésként pedig kaptam tőle néhány válogatást, hogy gondolkodásra inspiráljon, milyen téma köré fűzhető fel ez a fajta zenei világ egy egész estés darab során. Így választottam ki a Felülről fúj az őszi szél; az Édesanyám is volt nékem; a Kis kece lányom; a Tiszán innen, Dunán túl vagy a Galántai táncok című műveket” – mondta Feledi János rendező-koreográfus, a Feledi Project vezetője.

A produkcióban színpadra lép Horváth Zita, Tóth Brigitta, Túri Lajos és Feledi János.

Az előadás a bemutató után augusztusban további egy alkalommal látható: augusztus 13-án, szerdán este fél 9 órai kezdettel.

Trio a lá Kodály együttes

*Trio a lá Kodály együttes*

A Trio a lá Kodály – Oláh Dezső zongoraművész, Tar Gergely ütőhangszer és Erdő Zoltán klarinétművész – elsődleges célja a hagyományok ápolása mellett, új reflexiókat bemutatni Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire, amelyek ily módon – XXI. századi nézőpontból – újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére. A kodályi témákra íródó művek egyrészt tisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálja bemutatni a közönségnek.

Feledi Project

*A Feledi Project*

A Feledi Project létrehozója Feledi János táncművész, koreográfus, rendező.

Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán végezte 2003-ban. Pályáját a Győri Balett tagjaként kezdte, majd négy évig a Budapest Balett szólótáncosaként, koreográfusaként dolgozott. Balettmesteri diplomájának megszerzése után a PR-Evolution Dance Company és a BaDora Dance Company tagja volt. Önálló koreográfiával 2010-ben jelentkezett. Ezek után alakult a Feledi Project.

A jelenlegi kulturális és gazdasági helyzetben projekt alapon hozza létre produkcióit. Eddig öt egész estés darabot készített: Idők folyamán (2010), Physpacom-physical space communication (2011), Puccini: Le Villi (Lidércek) (2012), Öngyilkos Érzelmek (2013) és Hattyú (2014) címmel, amelyeket folyamatosan játszanak teltházzal a Nemzeti Táncszínházban, a Szkéné Színházban és nemzetközi hírnevű hazai fesztiválokon.

A társulat koreográfiáira jellemző, hogy egyedi módon ötvözi a klasszikus balett alapjait a modern tánc elemeivel. Célja sajátos formanyelvén minőségi produkciókat létrehozni, magasan kvalifikált művészekkel. A minőségi munka és a számos produkció kivívta a hazai táncszakma szeretetét és elismerését, ennek bizonyítéka, hogy a Feledi Projectet 2014-ben a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Koreográfusok Társasága tagjai köré választotta.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr117994887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása