7óra7

III. Richárd – Premier Zsámbékon

III. Richárd – Premier Zsámbékon

2014. 07. 20. | 7óra7

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. „Mert Richárd király a nagy vég előtt, négy felvonásra divatba jött” (Cseh Tamás) |

III. Richárd - plakát Az előadás különlegessége, hogy nem a Bázison, hanem a Romtemplom „díszletében” játsszák a királydrámát, és a közönség a lemenő nap fényében lehet tanúja Richárd egyre sötétebb cselekedeteinek.

Shakespeare születésének 450. évfordulóját ünneplik a készülő III. Richárd előadással, mely a Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójaként jön létre, július végén.

Burák Ádám egy különleges helyszínen, a zsámbéki Romtemplomban rendezi a királydrámát, egy új, négy színészre komponált verzióban. A Romtemplomot többször használták már a Zsámbékra érkező társulatok, de az utóbbi években nem készült oda előadás. A fesztivál így ebben az évben ismét kicsit leköltözik a Bázisról, és egy előadás erejéig a városban is megtalálható lesz.

Burák Ádám Magyarországon kezdte pályáját színészként, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végezte el a rendezőszakot. Ezután Londonban folytatta a tanulmányait a University of Essex művészeti szakán, miközben az előző szemeszterben Moszkvában tanult ösztöndíjjal. 
A Shakespeare darabot Marosvásárhelyen állította először színpadra vizsgarendezésként. 

III. Richárd - Benedek Botond Farkas és Dávid Áron „A III. Richárdot már a marosvásárhelyi ’Harul’ Baptista Templomban, a záróvizsgám alkalmával is arra az alapgondolatra építettük fel, miszerint a feszültség forrása a darab során a címszereplő és Isten között feszülő konfliktus. Ezért is tartottam akkor szükségesnek, hogy egy templom félig elkészült kupolájában játsszuk és ezért is esett a választásom ezúttal a zsámbéki Romtemplom lélegzetelállító épületére. Úgy látom, a romtemplom magában hordozza a szebb napokat látott, szétroncsolódott emberi kapcsolatokat éppúgy, mint azt a múltat, személyes és kollektív hitet vagy hitetlenséget, amellyel szembe kell nézni, és amelynek maradványaira esély van újra építkezni. A magyar, a közép-európai ember alapvető és visszatérő létkérdéseivel – hit, személyiség, hatalom – kívánunk számot vetni Shakespeare remekművén keresztül” – állítja a rendező.

Ezt a produkciót gondolja újra Zsámbékon, a Romtemplomban, ahol a marosvásárhelyi színészekhez két budapesti művész is csatlakozik, Vass György és Szabó Erika személyében.

Az előadás próbafolyamata is különleges lesz a zsámbékiaknak, mert nyílt próbákat tartunk a bemutató előtt a helyszínen, ahol bárki megnézheti hogyan készül az előadás. 

A frissen végzett színházi szakemberek magyarországi bemutatkozásának segítése, egyben egy fiatal, tudatos rendező elképzelésének megvalósítása egyenes folytatása a Manna Kulturális Egyesület két éve kezdett Tehetséggondozó Programjának.

A III. Richárdot alakító Dávid Áron idén diplomázott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, ahogy a díszlet- és jelmeztervező Erdély Kinga is. Az előadás női szerepeit Szabó Erika játssza Zsámbékon, aki jövőre fejezi be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
A – többek között – Buckingham herceget is játszó Benedek Botond Farkas, aki már korábban is dolgozott az előadásban, a Marosvásárhelyi Színház tagja. Vass György a budapesti Új Színház színésze és a Neptun Brigád független társulat tagja pedig most kapcsolódott be az alkalmi társulat munkájába.

III. Richárd - Benedek Botond Farkas

A bemutató július 26-án lesz a Zsámbéki Nyári Fesztivál keretében. Az előadás a premier után erdélyi turnéra indul, de várhatóan – amennyiben a fővárosban is megtalálja az alkotó csapat azt a szakrális teret, amely elengedhetetlen díszlete az előadásnak – a jövő évadban Budapesten is látható lesz a III. Richárd.

>>> A Zsámbéki Színházi Bázis műsora a 7 óra 7-en

Kapcsolódó:

>>> Színészkatonák, fogolyprimadonnák – Kiállítás nyílik Zsámbékon

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr427994945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása