7óra7

Színészkatonák, fogolyprimadonnák – Kiállítás nyílik Zsámbékon

Színészkatonák, fogolyprimadonnák – Kiállítás nyílik Zsámbékon

2014. 07. 15. | 7óra7

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállításán a színháztörténet kevéssé ismert fejezetét idézik fel az első világháború kitörésének centenáriuma alkalmából - áll a szervezők közleményében.

A Színészkatonák, fogolyprimadonnák című tárlat a háború idején szervezett hivatásos és amatőr frontszínházakat és a szibériai magyar fogolyszínházakat mutatja be.

Az Első Magyar Frontszínház több mint egyéves működését (1917 áprilisától 1918 nyaráig) számos fotó, grafika, plakát, levél dokumentálja.

A társulat bejárta az orosz, a szerb, az olasz és a román frontot, a "vándorlás" során készített fotóanyag színházi és hadtörténeti szempontból egyaránt érdekes. A kiállításon megemlékeznek a harcok szünetében rögtönzött, katonák által rendezett színielőadásokról is.

Az első magyar frontszínház társulata gázmaszkkal felszerelve (1917.)

A szibériai magyar hadifoglyok által létrehozott, 1915 és 1922 között működő fogolyszínházak világa fotókon, grafikákon, kéziratokon, újságokon, plakátokon keresztül elevenedik meg. A tárlaton olyan ritkaságok is láthatók, mint a nyikolszki hadifoglyok kabaréjának nagyméretű, festett plakátjai vagy az egy példányban, kézírással készült Napkelet című szibériai magyar újság lapszámai, amelyek Trojckoszavszkban és Verhnyeugyinszkban jelentek meg.

A fogolyszínházak működését, színészeit bemutató dokumentumok jól tükrözik a magyar hadifoglyok küzdőképességének, találékonyságának, életszeretetének legyőzhetetlenségét. Azokról a színészekről sem feledkezik meg a kiállítás, akik katonaként szolgálták a hazát, vagy a hátországban maradva jótékonysági akciókkal vették ki részüket a háborúból - áll a dokumentumban.

A vándorkiállítás - amelynek kurátora Sipőcz Mariann - augusztus 10-ig látható a Zsámbéki Színházi Bázison.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr287994975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása