7óra7

Szakmai workshopok a 24. THEALTER Fesztiválon

Szakmai workshopok a 24. THEALTER Fesztiválon

2014. 07. 07. | 7óra7

A THEALTER nemzetközi színházi fesztivál huszonnégy éve van jelen és tölt be vezető szerepet Szeged és az ország kortárs színházi életében. Az évek során a fesztivál működési köre is egyre komplexebb lett: az elmúlt két évtizedben több alkalommal is teret adott színész- és táncos kurzusoknak. Az idén három szakmai workshop várja Hallasd a hangod! – Antigoné reloaded címmel színművészeti képzésben résztvevő diákokat három kiváló színházi alkotó vezetésével.

Horváth Csaba 2013-as workshopja a THEALTER-en

Mindhárom kurzusnak ugyanaz a kiindulópontja – az Antigoné komplex konfliktusrendszere –, de a hangsúlyok megteremtésében, a feldolgozásban szabad a tér. Az alkotói folyamatban résztvevő fiatalok számára a workshopok lehetőséget adnak a szakmai fejlődésre, a kapcsolatépítésre és a szélesebb közönség előtt való megmutatkozásra.

Urbán András rendező, a fesztivál díszvendége július 14-18. között vezet kurzust, 18-án este pedig a tréningbemutatóval nyílik meg a THEALTER fesztivál.

Horváth Csaba és Gemza Péter táncos-koreográfus-rendezők július 20-26. között dolgoznak majd együtt a fiatalokkal, a közös munka bemutatóit a fesztivál utolsó napján tekinthetik meg a nézők. Emellett a három csoport munkáját figyelemmel kíséri majd egy-egy, a színházi írás iránt érdeklődő fiatal, aki egyfajta próbanaplót vezet blog formájában.

Horváth Csaba 2013-as workshopja a THEALTER-en

A workshopokra 17. életévüket betöltött, közép- vagy felsőfokú színművészeti képzésben résztvevő fiatalok, a workshopokat végigkísérő próbanaplók/blogok vezetésére pedig dramaturghallgatók, fiatal kritikusok jelentkezhetnek.

A részvétel ingyenes, a résztvevőknek szállást, valamint a fesztivál előadásaira kedvezményes szakmai belépőt biztosítanak a szervezők. Maximális létszám: kurzusonként 10 fő.

Jelentkezni július 4-ig a maszk@maszk.hu e-mail címen lehet, egy rövid bemutatkozó levéllel.

Részletes felhívás itt

***

A kurzusvezetőkről

*Urbán András*

Jászai Mari- és Párhuzamos Kultúráért-díjas rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vezetője, a 24. THEALTER kiemelt meghívottja. A MASZK Egyesület 2003 óta 13 előadást készített Urbán Andrással koprodukcióban, amelyek az elmúlt évtizedben 3 kontinens fesztiváljain arattak nagy sikert, nyertek el számos szakmai díjat. Az idei fesztiválon Urbán András rendezőként a Rózsák (Kosztolányi Dezső Színház), illetve a Neoplanta (Újvidéki Színház) című előadásokkal lesz jelen.
A kurzus időpontja: 2014. július 14-18.
Tréningbemutató: 2014. július 18, a fesztivál nyitó programja
Helyszín: Régi Zsinagóga

*Gemza Péter*

Táncos, koreográfus, rendező, a debreceni Csokonai Színház igazgató-helyettese, művészeti vezetője. 1994-től folyamatosan Franciaországban dolgozik, Nagy József társulatában. 2001 óta rendszeresen tanít, az előadásokhoz kapcsolódó workshopokat vezet elsősorban Franciaországban, hivatásos és amatőr táncosoknak egyaránt. 2009 óta tanít a Kaposvári Egyetem színművész szakán. Gemza Péter első alkalommal 1992-ben, a Jászberényi Pont Színház csapatának tagjaként lépett fel a THEALTER fesztiválon, idén a Samuel Beckett novellája alapján készült Első szerelem című előadással lesz jelen a fesztiválon.
A kurzus időpontja: 2014. július 20-26.
Tréningbemutató: 2014. július 26, a fesztivál záró programja
Helyszín: Régi Zsinagóga

*Horváth Csaba*

Harangozó-díjas táncos, koreográfus, rendező, a Forte Társulat, valamint a székesfehérvári Vörösmarty Színház tánctagozatának vezetője, a tavalyi THEALTER kiemelt meghívottja. Első alkalommal 2001-ben, a Közép-Európa Táncszínház Ős K. című produkciójával volt a vendégünk, idén az Irtás című előadással lesz jelen rendezőként a fesztiválon.
A kurzus időpontja: 2014. július 20-26.
Tréningbemutató: 2014. július 26, a fesztivál záró programja
Helyszín: Régi Zsinagóga

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr527995055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása