7óra7

A Globe Színház és a Moszkvai Klasszikus Balett a Budapesti Nyári Fesztiválon

A Globe Színház és a Moszkvai Klasszikus Balett a Budapesti Nyári Fesztiválon

2014. 06. 13. | 7óra7

Shakespeare születésének 450. évfordulóján világszerte különleges eseményekkel emlékeznek meg a színháztörténet és a drámairodalom legnagyobb hatású alkotójáról.

A londoni Globe Színház ez alkalomból nemzetközi turnéra indul: a Globe to Globe Hamlet elnevezésű program célja, hogy két év alatt a világ összes országába eljuttassa a Hamletet, amelyet 2014 áprilisában mutatnak be Shakespeare egykori színházában, az eredeti állapotában rekonstruált és 1990 óta újra üzemelő Globe Színházban, a társulat művészeti vezetője, Dominic Dromgoole rendezésében - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Shakespeare's Globe Theatre (londoni Globe Színház)

Mint írják, a produkció Shakespeare egyik leggyakrabban játszott és legismertebb drámájának akasztófahumorát hangsúlyozza, középpontba állítva nyelvezetének páratlan gazdagságát és leleményességét. A színészek egy csaknem üres színpadon adják elő a jól ismert történetet, ugyanúgy a szó erejével teremtve meg a cselekmény közegét, ahogy Shakespeare idejében is.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon első alkalommal vendégeskedő társulat előadását különleges technikai kivetítés teszi teljessé, a produkció ebben a formában csak Magyarországon lesz látható.

Moszkvai Klasszikus Balett A XX. század elején Sztravinszkij a párizsi emigrációban alkotó Gyagilev megrendelésére három művet írt, amelyekkel nemzetközi hírnévre tett szert. A Tavaszi áldozatot 1913-ban mutatta be az Orosz Balett Nizsinszkij koreográfiájával. A darab hatalmas botrányt kavart, mégis bemutatását tartják a modern balett megszületésének.

Az 1910-ben Mihail Fokin koreográfiájával bemutatott Tűzmadár az egyik legnépszerűbb és legtöbbet játszott balettzene, amely a kezdetektől számos komponista munkájára volt hatással.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Moszkvai Klasszikus Balett hagyományos előadásában tekinthető meg a két mű. A társulat a nagy orosz balettiskola, a Bolsoj két egykori sztárja, Natalia Kaszatkina és Vladimir Vasziljev autentikus, a néptánc elemeit is ötvöző koreográfiájával mutatkozik be a Budapesti Nyári Fesztiválon.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr117995881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása