7óra7

Kihirdették a Városmajori Színházi Szemle programját

Kihirdették a Városmajori Színházi Szemle programját

2014. 06. 09. | 7óra7

A június 10. és július 17. között zajló Városmajori Színházi Szemle a Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt eseménye, amelyen a szervezők a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait kívánják bemutatni a budapesti közönségnek. Az előadásokat szakmai és idén újdonságként közönség-zsűri is figyelemmel kíséri majd, és több kategóriában díjazzák a produkciókat.

A 2014. évi szemleprogramot Karsai György egyetemi tanár, kritikus, Pécsi Júlia producer, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője és Nagyszentpéteri Miklós, a Magyar Állami Operaház magántáncosa válogatta a fővároson kívüli színházak aktuális repertoárjából, a teátrumok ajánlását is figyelembe véve. Közel 50 előadás megtekintése után az alábbi 9 előadást választották ki.

A programból szervezők hét előadást tudnak színre vinni, technikai okok miatt két produkciót nem tudnak megvalósítani a Városmajori Szabadtéri Színpadon - olvasható a sajtóközleményben.

Programba került előadások

Patrick Barlow: 39 lépcsőfok

a Pécsi Nemzeti Színház előadása | rendező: Horgas Ádám

Szakonyi Károly: Adáshiba

a Veszprémi Petőfi Színház előadása | rendező: Tordy Géza | 7óra7-nézőpont

Adáshiba - Reviczky Gábor, Trokán Anna, Esztergályos Cecília, Eperjes Károly, Ticz András, Oberfrank Pál, Chajnóczki Balázs

Bródy Sándor: A tanítónő

a Miskolci Nemzeti Színház előadása | rendező: Rusznyák Gábor | 7óra7-nézőpont

A tanítónő - Lovas Rozi

Bakonyi Károly, Czukor Balázs, Khaled-Abdo Szaida: Cudar világ

a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadása | rendező: Czukor Balázs | 7óra7-nézőpont

Cudar világ

Eisemann Mihály, Zágon István, Nóti Károly: Hippolyt, a lakáj

a kaposvári Csiky Gergely Színház előadása | rendező: Guelmino Sándor | 7óra7-nézőpont

Hippolyt, a lakáj - Czene Zsófia, Karalyos Gábor

Opera ultima

(Beumarchais A sevillai borbély és Figaro házassága című művei alapján)
az Újvidéki Színház előadása | rendező: Kokan Mladenović | 7óra7-nézőpont

Opera ultima

Pintér Béla, Darvas Benedek: Parasztopera

a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása | rendező: Szikszai Rémusz | 7óra7-nézőpont

Parasztopera

A két előadás, ami végül nem került be a programba

Móricz Zsigmond, Szakonyi Károly: Rokonok

a tatabányai Jászai Mari Színház előadása | rendező: Hargitai Iván | 7óra7-nézőpont

Rokonok - Mihályfi Balázs, Crespo Rodrigo, Végh Péter

Friedrich Dürrenmatt: János király

a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása | rendező: Keresztes Attila | 7óra7-nézőpont

János király - Petneházy Attila, Egger Géza, Bárány Frigyes, Vicei Zsolt, Lakatos Máté

„Évek óta rendszeresen szerepelnek vidéki és határon túli színházi társulatok a Városmajorban, tavaly azonban úgy döntöttünk, hogy »csokorba gyűjtjük« és egy néhány hetes koncentrált időszakban – a fesztiválszezon elején, amikor bezártak a kőszínházak és nyitnak a szabadtéri színpadok – mutatjuk be a meghívott előadásokat” – nyilatkozta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezetője.

A Szemle olyan baráti találkozóként indult, amely lehetőséget teremt a művészek és alkotók egymással illetve egy újfajta színházi közeggel való találkozására. „Nem akartuk versenyeztetni az előadásokat, ám a kiemelkedő teljesítményeket szerettük volna megjutalmazni, ezért kértünk fel színházi szakembereket a zsűrizésre. A díjak és a díjazás azonban nemcsak a Színházi Szemle rangját emeli, hanem nagy népszerűségnek örvend a nézők részéről is, akik az interneten szavazhatnak kedvenceikre” – mondta el a fesztiváligazgató.

Idén az is újdonságnak számít, hogy a Szemle időszakában versenyen kívüli előadások is szerepelnek a programban, melyeket ugyanúgy a vidéki színházak aktuális repertoárjából válogattak a szervezők. A fehérvári színházból az Indul a bakterház és a Pillangó Győrből A kripli Veszprémből A kávéház érkezik a Városmajorba.

A válogatók a versenyprogram kiválasztásánál igyekeztek műfaji-tartalmi megkötések nélkül, a szórakoztatást a szó legszélesebb értelmében alapfeltételnek tekintve kitágítani a szempontrendszert. „Mindvégig mindenre nyitottan végeztük a munkánkat, kizárólag a minőség volt a meghatározó: a választott alapanyag, a rendezés, a színészi játék, a színpadkép, a közönségre gyakorolt hatás, hogy melyik alkotóközösség mit tekint fontosnak a színház missziójával kapcsolatban és mennyire tekinti partnernek, felnőttnek a közönségét. Célunk egy magas színvonalú fesztiválprogram összeállítása volt, mely a pozitív jellegzetességeteket kiemelve fest reális képet az ország fővároson kívüli színházi állapotáról” – nyilatkozta Karsai György válogató.

Bővebb információ itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr147996109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása