7óra7

Botrányos NKA-döntés a kulturális fesztiválok támogatásáról

Botrányos NKA-döntés a kulturális fesztiválok támogatásáról

2014. 05. 27. | 7óra7

A szervezet május 6-i ülésén határozott a fesztiválok támogatásáról. A Kálomista Gábor vezette kollégium – amelynek tagjai: Héra Istvánné, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége elnöke, Inkei Péter, a Kelet-Közép-Európai Kulturális Obszervatórium Alapítvány igazgatója, Zimányi Zsófia, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke, a Rózsavölgyi és Társa Kft. igazgatója, Bodrogai László, a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága igazgatója és Dr. Révész Mária miniszteri tanácsadó – viszonyításképpen: a kommersz színházi előadásokat felvonultató fesztiválok közül 4 millióval támogatta az egri Agria Nyári Játékokat, 5 millióval a Békéscsabai Jókai Színház Városházi Esték programját, 15 millióval a Pécsi Nyári Színház eseménysorozatát, 4 millióval a Tihanyi Szabadtéri Játékokat. A támogatott programok között találni színvonalas művészeti fesztiválokat ugyanúgy, mint számos folklór-, bor-, pálinka-, hal- és vadfesztivált, lovas bemutatót, irodalmi ankétsorozatot, ifjúsági találkozót, egyházi eseményt, városünnepet, de meglepetésre itt kapott támogatást a Kaszás Attila-díj győri átadó gálája is.

Szemléletes bemutatni, hogy a huszonnegyedik éve létező THEALTER helyett Szegedről a Szeged-Csanádi Egyházmegye VII. Szent Gellért-fesztivál című rendezvénysorozata (12 millió) és a Szegedi Ifjúsági Ház Szegedi Ifjúsági Napok fesztiválja (6 millió) kapott támogatást. A régióból Hódmezővásárhely két rendezvénye nyert még hozzájárulást: a 22. Szent István király tiszteletére rendezett fesztivál (15 millió) és a II. Szent Iván napi mulatságok című rendezvény (4 millió). Mindezekhez képest és további viszonyításképpen érdekes, hogy a budapesti 12. Kortárs Drámafesztivál megrendezésére (egyhetes, többhelyszínes színházi szakmai rendezvénysorozat előadásokkal, kísérőprogramokkal) mindössze 2 millió forintot szavazott meg a kuratórium. A kollégium további döntéseinek jegyzéke megtekinthető itt.

Az Európai Bizottság Kultúra Programja 2007-2013 keretében nemzetközi szinten is elismert magyar szervezetek nyertek jogot hosszú- és rövidtávú, hazai- és nemzetközi programjaik megvalósítására. A sikeres pályázatok eredményeképp a hazai szervezeteknek, főszervezőként és társszervezőként közel 312 millió forint már megnyert támogatásra van szerződésük az Európai Unióval – ez a támogatás került most veszélybe azzal, hogy a kollégium négy szervezet kivételével elutasította a pályázók önrész-pályázatát – tájékoztat közös közleményében az Artopolis Egyesület, a Frenák Pál Társulat - Kortárs Táncért Alapítvány, a Közelítés Művészeti Egyesület, a Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft., a Műhely Alapítvány, a Pro Progressione Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., a Sín Kulturális Központ és az Utca-Szak Kulturális Egyesület. Ezzel az NKA 1 006 247 € már megnyert európai uniós támogatásra mondott nemet, és tucatnyi nemzetközi szinten elismert magyar kulturális szervezet többéves munkáját sodorta veszélybe.

Nem csak a projektek megvalósítását, hanem hosszú évek óta prosperáló szervezetek létét is veszélyezteti a döntés – áll a közleményben. Magas színvonalú, innovatív, társadalmi, esélyegyenlőségi, pedagógiai területeket érintő művészeti projekteket lehetetlenítenek el, nem csak Budapesten, hanem többek között Pécsett, a konvergencia régiókban és a kultúrától elzárt településeken egyaránt.

A kommünikében rámutatnak: az NKA kollégiumának kiírása szerint 2014-ben 100 millió forintos keretösszeg állt a kuratórium rendelkezésére. A jelenleg hozzáférhető adatok szerint a reálisan megállapított keretösszeg elegendő lenne a pályázó szervezetek támogatására. A kuratóriumi döntés értelmében azonban a keretösszeget indoklás nélkül 35 millió forintra csökkentették, és a négy, EU-nál nyertes főszervező közül egy sem, a társszervezők közül pedig mindössze négy szervezet kapott támogatást. A többi pályázót elutasították. Ez nemcsak a hazai kulturális szférában jár tragikus következményekkel, nemzetközi szinten is kezelhetetlen helyzetbe sodorja a projektekben résztvevő társszervezeteket.

A pályázó szervezetek értetlenül állnak a döntés előtt, és a kialakult helyzet – aktuális és hosszú távú – rendezése érdekében szakmai egyeztetésre hívják a kormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap illetékeseit.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr957995459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása