7óra7

Új játszóhellyel bővül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház

Új játszóhellyel bővül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház

2014. 05. 20. | 7óra7

Csokonai Nemzeti Színház Somogyi Béla azt is elmondta: nem okozott törést a színház életében az évad elején bekövetkezett igazgatóváltás, a Ráckevei Anna vezette teátrum nézőszámát és bérleteseinek a számát is növelte.

"A Csokonai Színházban magas színvonalú szakmai munka folyik" - értékelte az évadot Somogyi Béla.

Ráckevei Anna kiemelte: bevált a színháztörténet nagy korszakait "végigjáró" tematikus rendszer, így azt folytatják. Az ókori görög drámák után a középkor, a kereszténység kerül a következő évad középpontjába - tette hozzá.

Gemza Péter művészeti vezető elmondta: az idei évadban 13 bemutatót tartottak, ebből 3 szorosan kapcsolódott a görög évadhoz. Külön kiemelte a Deszka Fesztivált, amely most először 9 napon át adott helyet a kortárs magyar drámának: az összesen 28 előadást 4 ezren nézték meg.

Hiánypótlónak bizonyult a színháznak a Déri Múzeumban rendezett, mindig teltházas irodalmi sorozata, mint ahogy a vasárnap délutánonként a nagyszínházban vetített, magyar feliratozású, angol nyelvű színházi előadásokat bemutató filmsorozat is - tette hozzá megjegyezve, hogy mindkét sorozatot folytatják a következő évadban is.

Az új évad egyébként az ősbemutatók időszaka lesz: az egymilliárd 250 millió forintból gazdálkodó színházban hat ősbemutatót, köztük két magyarországi bemutatót tartanak szeptembertől - jegyezte meg Gemza Péter.

Ősbemutatóként viszik színre a Tűzről pattant Tündérország című családi musicalt, Mészáros Tibor Istent a falra festeni című színművét, Lackfi János A dühös lovag című ifjúsági darabját, Katona-Zombola Csikóink című mozgásszínházát, magyarországi ősbemutatóként pedig Heiner Müller Titus Anatómiája – Róma bukása című drámáját, illetve Misima Jukio Krisztus születése című drámáját.

Csokonai Nemzeti Színház

A most véget érő évadból kilenc darabot továbbra is műsoron tartanak - fűzte hozzá a művészeti vezető.

A tavaly elindított hagyománynak megfelelően augusztus utolsó hetében évadnyitó gálaesttel indul az új szezon - mondta el az MTI érdeklődésére Ráckevei Anna.

Bejelentette azt is, hogy 4 új taggal bővül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulata. Az új évadban Pál Hunor, Papp István, Sárközi-Nagy Ilona és Szakács Hajnalka mutatkozik be a cívisváros közönségének.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr87995479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása