7óra7

Marine Le Pen az Avignoni Fesztiválról: az igazgató lemondhat

Marine Le Pen az Avignoni Fesztiválról: az igazgató lemondhat

2014. 03. 26. | 7óra7

Avignoni Fesztivál „Először is ez szánalmas. A kultúrát túszul ejteni botrányos. És nagyon antidemokratikus” – mondta a szélsőjobboldali pártvezető a France Info hírrádióban. Szerinte Olivier Py „olyan jogkörrel hatalmazza fel magát, ami nincs is neki”.

„Őt kinevezték, közalkalmazott. Vagyis nem az övé az Avignoni Fesztivál. Az valamennyi franciáé. Ha nem tetszik neki a helyzet, lemond, és majd valaki más átveszi a helyét. A fesztivál működni fog tovább” – hangsúlyozta Le Pen. Hozzátette: „A jelöltünk, Philippe Lottiaux nagyon ragaszkodik a kultúrához, egyébként több könyvet is írt a rockzene mecenatúrájáról, Avignonban is a szponzorációt akarja fejleszteni. A helyeiknek még változatosabb, még dinamikusabb kulturális élete lesz”.

A helyhatósági választások múlt vasárnapi első fordulójában Avignonban az FN jelöltje végzett az élen a szavazatok 29,63 százalékával, alig 27 szavazattal megelőzve szocialista riválisát, aki 29,54 százalékot ért el. A várost mostanáig irányító jobbközép 20,91 százalékkal a harmadik helyre szorult.

„Nem tudom, hogyan dolgoznék egy nemzeti frontos polgármesterrel. Ez számomra teljesen elképzelhetetlen. Azt gondolom tehát, hogy el kell akkor menni. Nem lesz más megoldás” – fogalmazott még hétfőn Py a France Info hírrádióban.

„Azt sem látom egyébként, hogyan tudna a fesztivál tovább létezni a gondolataival, amelyek a nyitásra, a másik elfogadására épülnek. Nem tudom, hogy a fesztivál hogyan tudna létezni Avignonban egy nemzeti frontos önkormányzattal, számomra ez elképzelhetetlen” – tette hozzá az igazgató.

Philippe Lottiaux szerint az igazgató „személyes ügyeire használja fel a fesztivált”, ami „nem túl kiváló (dolog)”.

„Az Avignoni Fesztivál mára intézménnyé nőtte ki magát és folytatni fogjuk a fesztivál támogatását. Avignon színházi város marad Olivier Pyvel vagy nélküle” – mondta a szélsőjobboldali politikus.

A fesztiváligazgató jelezte, hogy a 2014-es találkozót mindenképpen Avignonban rendezik meg, miután „már minden készen áll, de a későbbiekben, ha a Nemzeti Front győz, vállalná a felelősséget (a költözésért)”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fesztivál olyan jelentős bevételt termel Avignonnak, hogy ezért bármely más város szívesen befogadná a rendezvényt.

„Várom a (választói) ébredést. Jelzem, hogy az első fordulóban a választók 42 százaléka távolmaradt, muszáj megmozdulni: a harc a két forduló között is folytatódik” – hangsúlyozta Py, aki maga is avignoni lakos és ott is szavaz.

Az igazgató állásfoglalása hatalmas visszhangot váltott ki Franciaországban. Az ismert színházi rendező idén nyáron vezeti először a fesztivált, s ezzel azelőtt letette a névjegyét, hogy a részletes programot megismerhette a közönség. A városban több kulturális vezető csatlakozott hozzá, mások viszont úgy vélték, hogy „maradni kell és folytatni az ellenállást”.

A Le Monde című napilap kommentárja szerint az erőviszonyok alapján „nehezen elképzelhető, hogy Avignon az FN kezére jusson, de a vasárnapi második forduló szorosabb lehet a várnál”. Miután a jobbközép jelölt gyengén teljesített az első fordulóban, de a másodikban is indul, a szavazói közül várhatóan többen átszavaznak majd az esélyesebb szélsőjobboldali jelöltre, miután a városban viszonylag nagy az átjárás a két tábor között. Lottiaux maga is korábban jobbközép politikus volt Párizsban, mielőtt csatlakozott az FN-hez. A kommunisták viszont, akik 12 százalékkal szintén bejutottak a második fordulóba, kedden este visszaléptek a szocialista jelölt, Cécile Helle javára, akinek így nagyobb lett az esélye a győzelemre.

Kapcsolódó:

>>> Ha a szélsőjobboldal győz, költözik az Avignoni Színházi Fesztivál

>>> Avignoni napló – Felfoghatatlanul laza

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr727996011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása