7óra7

Díva, Színész, Nő – Kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Díva, Színész, Nő – Kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2014. 03. 21. | 7óra7

A múzeum új időszaki kiállításával három, száz éve született jelentős színésznőnek állít emléket. A művészek a magyar színházi közelmúlt emblematikus alakjai voltak, életművük izgalmas keresztmetszetét adja koruk hazai társadalmi, kulturális viszonyainak - olvasható az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a magyar színház- és filmművészet kimagasló egyéniségei, Tolnay Klári, Lukács Margit és Mészáros Ági életútjának bemutatásakor egyszerre szeretnék láttatni a művészi, női sorsot és azt a hatást, amit a korszak gyakorolt rájuk.

A tárlaton három szobában három pályakép tárul föl a látogatók előtt kicsit másképp, mint egy hagyományos kiállításon. A tárlat megalkotói a színésznők vallomásaiból merítenek: ők maguk mesélnek emlékeikről, szerepeikről, férfiakról, szerelmekről, pályáról és pályatársakról.

A nagyszabású kiállítás mellé számtalan kísérőprogramot szervez a múzeum: beszélgetések és filmvetítés, rendhagyó irodalomórák és alkotói beszélgetések várják a látogatókat. Kirándulást szerveznek Mohorára, a Tolnay-emlékházba, a Múzeumok éjszakáját pedig ez alkalommal Dívák éjszakájaként hirdetik meg, a három színésznő bemutatása köré építve a programokat.

A Díva, Színész, Nő - Lukács Margit, Mészáros Ági, Tolnay Klári 100 című kiállítást március 22-én, szombaton délután 3 órakor Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze nyitja meg. A tárlat augusztus 31-ig látogatható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr847996051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása