7óra7

Magyarország Fesztivál kezdődik a bécsi Burgtheater szervezésében

Magyarország Fesztivál kezdődik a bécsi Burgtheater szervezésében

2014. 03. 13. | 7óra7

A fesztivál "az identitásért színházi eszközökkel folytatott küzdelem" témakörét járja körül. A fesztiválon szerepel a Forte Társulat Kristóf Ágota A nagy füzet című regényének színpadi feldolgozásával, amelynek Horváth Csaba a rendezője. Látható lesz Bodó Viktor Anamnesis című rendezése, a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója is. Pintér Béla és Társulata a Szutyok című darabbal vesz részt a fesztiválon. A darabokat magyar nyelven, német feliratozással adják elő.

Burgtheater

A felolvasóest vendége Tóth Krisztina lesz, a vasárnapi pódiumbeszélgetés a független és az állami színházak magyarországi helyzetéről szól majd. Márton László író, Kovalik Balázs rendező és Oláh Kálmán zongoraművész részvételével zenés irodalmi estet is rendeznek.

Eredetileg a Nemzeti Színház és a Krétakör egy-egy előadása is szerepelt volna a programban, a Burgtheater körül kialakult bizonytalan helyzet miatt azonban Vidnyánszky Attila még februárban lemondta az általa rendezett Johanna a máglyán című darab bécsi bemutatását. A Krétakör pedig szerdán jelezte, hogy nem vesz részt Korrupció című előadásával a fesztiválon. Döntésüket azzal indokolták, hogy a Burgtheater gazdálkodása körüli helyzet miatt erkölcsileg elfogadhatatlannak tartanák a szereplést. A bécsi szervezők a lemondott előadások helyett nem terveznek pótelőadásokat.

A bizonytalan helyzet azért alakult ki a Burgtheaternél, mert a színház felügyelőtanácsa február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítást, valamint hűtlen kezelést állapított meg, emellett több mint 8,3 millió eurós hiány alakult ki a 2012/13-as évadra a német nyelvterület legjobban dotált színházánál.

A fesztivál előzményeihez tartozik, hogy 2013 elején osztrák művészek a Burgtheater – a visszásságok miatt a napokban felmentett – igazgatója, Matthias Hartmann kezdeményezésére nyílt levélben fordultak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez a magyar kultúrát és színházi életet érintő intézkedések miatt. A Burgtheater szeptemberben a magyar kultúrpolitikát bírálva elutasította a Nemzeti Színház meghívását a budapesti teátrum tavasszal megrendezendő nemzetközi színházi fesztiváljára. Az osztrák színház hozzátette, hogy ennek ellenére folytatni akarja az eszmecserét a magyarországi kultúrpolitikáról, és az árnyalt vitához jobb helyszínnek tartja Bécset, mint Budapestet.

Kapcsolódó

>>> Magyarország Fesztivált rendez a Burgtheater

>>> Vidnyánszky híve a párbeszédnek, de revansot vesz a Burgtheateren

>>> A Burgtheater sajnálja, hogy a Nemzeti Színház nem lesz ott a márciusi fesztiválon

>>> A Krétakör sem vesz részt a Burgtheater fesztiválján

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr407996119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása