7óra7

Bábszínházi világnap márciusban

Bábszínházi világnap márciusban

2014. 03. 08. | 7óra7

A magyar nyelvű bábosok 2014-ben első alkalommal, hagyományteremtő módon, a határon innen és túl, a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be - olvasható a világnapi programok magyarországi kezdeményezője és koordinátora, a Budapest Bábszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az eseménysorozat célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, így ez a nap az összes magyarországi és határon túli, kő- és független bábszínház közös ünnepévé válhat.

Határon innen és túl több mint húsz településről mintegy negyven társulat, oktatási intézmény, szakmai szervezet csatlakozott, akik maguk találják ki és alakítják saját városukhoz a programokat.

A bábszínházi világnap fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A budapesti események, amelyek védnöke Tarlós István főpolgármester, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitónapi rendezvényei közé tartoznak.

A Budapest Bábszínház művészeivel Budapest több pontján találkozhat a közönség. A főváros több gyógyfürdőjében láthatnak vízi etűdöket a vendégek, a MÁV járatán is találkozhatnak a művészekkel, bábok bukkanhatnak fel a BKV tömegközlekedési eszközein, könyvesboltokban, klasszikus muzsikára elevenednek meg az Operában, a Budapest Bábszínház előcsarnokában pedig kézműves programokkal várják az érdeklődőket, akik egy bábos rapid randin is részt vehetnek.

A Mikropódium Családi Bábszínház a Vörösmarty téren látható, a Jókai téren pedig a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színháznál megnyílik a Vitéz László Bábautomata, és a HUPS Crew ad bábkoncertet. A báb is ember! címmel performansz várja az érdeklődőket a Gutenberg téren, a Trambulin Színház vezetésével.

Az eseménysorozatból nem marad ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész és bábrendező szakos osztálya, az Írók Boltja kirakatában az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete) előadása látható, a Stúdió K színészei pedig a Weöres-évhez kapcsolódva báb-operát mutatnak be. A programokhoz a Bethlen Téri Színház és a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum is csatlakozott.

Békéscsabán Pocakmesével várják a nézőket, Debrecenben villamoson, a városházán és plázában, Szombathelyen vasúti váróteremben, Kecskeméten pedig a piaccsarnokban fognak bábozni. Miskolcon vetélkedőt rendeznek, Pécsen bábos flashmob várja az arra járókat a Széchenyi téren, Győrben pedig Báb on Air címmel egy egész utcában mutatják be a műfajt.

A független alkotók sem maradnak ki a rendezvénysorozatból: Szegeden vásári bábjáték látható majd a Dugonics téren, Kaposváron a Bábszíntérben, Hottón pedig a faluházban előadással és kézműves foglalkozással várják a közönséget.

A határon túli magyar bábosok is bekapcsolódnak a világnapi eseményekbe: Szatmárnémetiben például fordított előadást tartanak, Marosvásárhelyen bemutató és flashmob látható, Kolozsváron pedig a Váróterem Projekt színészei és a Babes–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának hallgatói készülnek különleges programokkal.

A nemzetközi bábszínházi szövetség, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) 2002-ben nyilvánította március 21-ét bábszínházi világnappá. Először 2003-ban ünnepelték világszerte ezen a napon a bábszínházat.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr627996173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása