7óra7

A zsidó – Premier a Szkénében

A zsidó – Premier a Szkénében

2014. 03. 07. | 7óra7

Öt különböző korú, hátterű és intelligenciájú személy (iskolaigazgató, lengyel- és angoltanárnő, testneveléstanár és egy katolikus pap) egzisztenciális érdekből – a jövő érdekében – kell, hogy szembesüljön a múlttal, egy tanári szoba jól ismert és remekül ábrázolt keretei között. Az együtt töltött idő észrevétlenül világítja meg azokat a folyamatokat, amelyek ebbe a helyzetbe sodorták őket. Szép lassan elkerülhetetlenné válna a nyílt állásfoglalás, ami helyett valami egészen más történik. Senki nem akar áldozat lenni... – áll az előadás szinopszisában.

A zsidó

A lengyel Artur Pałyga darabja saját népét készteti a történelmi múltjával való számvetésre. Vajon mi hol tartunk ezen az úton?

A produkcióban színpadra lép Mucsi Zoltán, Egri Kati, Katona László, Sárközi-Nagy Ilona és Tamási Zoltán.

Az előadás a bemutató után márciusban további két alkalommal látható: március 8-án 27-én, valamint áprilisban: 6-án és 22-én este 7 órai kezdettel a Szkéné Színházban.

A március 7-i bemutató után közönségtalálkozót tartanak a szerző jelenlétében, Borgula András vezetésével.

*Artur Pałyga (1971-)*

A krakkói Jagelló Egyetem lengyel irodalom és nyelvészet szakán diplomázott, emellett tanítóképző főiskolát végzett zenei nevelés szakirányon. Jelenleg Bielsko-Białaban él, ahol a Teatr Polskiban dolgozik, verseket és dalokat ír, a Teatr Gordzki szervezettel együttműködve fogyatékkal élőket tanít, egyetemi lapot szerkeszt, cikkeket ír a Przyjaciel Pies című folyóiratba. Emellett a Civil Kreativitási Központban is tevékenykedik, ahol többek közt felolvasószínházat vezet.

A zsidó 2008-ban elnyerte a III. Raport Kortárs Lengyel Drámafesztivál fődíját Gdyniában. Kísérletező kedvű alkotó, számos drámája a színészekkel és rendezőkkel való közös alkotófolyamat eredménye, így készült a Semmi, ami emberi a lublini Scena Prapreier InVitroban, A zsidó Tadeusz Słobodzianek Dráma Laboratóriumában, a Wodzirej/Koszalin Kulturkampf Koszalinban és a Hamlet’44 című darab, amelyet a Varsói Felkelés Múzeumának udvarán mutatták be.

Eddig megjelent 11 drámáját rendszeresen játsszák a lengyel színházakban.

*Nézőművészeti Kft.*

Az idén 5 éves Nézőművészeti Kft-nek (tagjai: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László, Kovács Krisztián és Gyulay Eszter) A zsidó a 11. bemutatója. Ezek közül jelenleg is repertoáron van 8 előadás, több helyszínen is, amelyekkel rendszeresen fellépnek az ország különböző fesztiváljain és színházaiban, osztálytermi előadásaikkal pedig rendszeres vendégei nem csak a budapesti, de vidéki iskoláknak is. A Szkénében, a Szkénével koprodukcióban ez lesz a 3. bemutatójuk (A gondnok Bivaly-szuflé A társulat tagjait ezúttal Egri Kati, Sárközi-Nagy Ilona és Tamási Zoltán egészítik ki. Szabó Máté rendezőnek, aki jelenleg a Miskolci Nemzeti Színház tagja, a Havanna és A gondnok után ez a 3. munkája a társulattal. A zsidót felolvasószínház formájában áprilisban már láthatta a közönség a III. Gólem Fesztiválon, szintén Szabó Máté rendezésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr657996183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása