7óra7

Magyar szerző nyerte az Armel Zeneszerző pályázatot

Magyar szerző nyerte az Armel Zeneszerző pályázatot

2014. 02. 04. | 7óra7

2012 novemberében hirdette meg az Armel Operafesztivál nemzetközi operaíró-pályázatát. A fődíj 6000 eurós pénzjutalom és a győztes operáját a Pilseni Josef Kajetán Tyl Színház is bemutatja. Összesen négy pályamű érkezett a 2013. augusztus 31-i határidőig. A beérkezett művek kiemelkedő színvonala miatt a zsűri végül a fődíjon kívül egy második díjat is kiosztott az indulók között.

A verseny nemzetközi szakemberekből álló zsűrije szeptember óta tanulmányozta a darabokat. Petr Kofroň karmester-zeneszerző, a Prágai Nemzeti Színház és a pilseni Josef Kajetán Tyl Színház operatagozatának igazgatója, Gyüdi Sándor karmester, az Armel Operafesztiválnak helyszínt adó Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, és Dorin Frandes karmester, az Aradi Filharmonikusok művészeti igazgatója, vezető karmestere egyetértett abban, hogy mind a négy opera nagyon magas színvonalú, értékes mű. Közülük két, stílusában és témájában egymástól teljesen különböző művet talált a legjobbnak, és a kettő közül nagyon nehezen tudta eldönteni, melyik legyen az első.

A versenyt végül egy magyar zeneszerző, Kerek Gábor operája, a Parody nyerte. A művet a pilseni Josef Kajetán Tyl Színházban idén ősszel mutatja be, majd az Armel Operafesztiválon kerül színpadra 2014. október 12-én.

Ám mivel a zsűri ennyire nehezen választott a két legjobb között, és az eredeti kiírásban csak egyetlen díjazás szerepelt, az Armel Operafesztivál vezetősége úgy döntött, hogy a kiírástól eltérően létrehoz egy második helyezést is, és a kanadai Tobin Stokes Fallujah című operáját 2000 eurós második díjban részesíti.

A másik két pályamű is maradéktalanul megfelelt a kiírás feltételeinek és a zsűri elvárásainak, így az Armel Operafesztivál ezeknek az idei fesztivál alatt biztosít bemutatkozási lehetőséget; erről részletesebb információkat az áprilisi sajtótájékoztatón árulnak majd el.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr307996461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása