7óra7

A KOMA új projektje: XVID, a Közösségi Videózás

A KOMA új projektje: XVID, a Közösségi Videózás

2014. 01. 31. | 7óra7

A KOMA célkitűzése a XV. kerületben egy olyan színházi modell megvalósítása, mely egyedülálló a mai magyar színházi szakmában. A közösségi színház, mint működési forma megteremtésén dolgoznak, melynek lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonják be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint rendező, író vagy háttérmunkás.

XVID Projekt, a Közösségi Videózás

A társulat hisz abban, hogy a színház, mint funkcionális eszköz – és nem pusztán l’art pour l’art művészi megnyilvánulás – az egyik leghatékonyabb közlési mód nem csak a gócpontok felkutatására és felmutatására, de végleges megoldására is.

A KOMA 2011 óta speciális helyzetben van: külvárosi színházként, a XV. kerületben a helyi társadalmi és közösségi élet meghatározó szereplőjévé vált.

XVID Projekt, a Közösségi Videózás Külföldön a kis helyi színházak közösségteremtő, társadalom-formáló szerepe megkérdőjelezhetetlen. Egyre több tanulmány foglalkozik az utóbbi években a „local theatre” és a „community theatre” társadalmi és szociális hatásaival.

Az eredmények azt mutatják, hogy azok a színházi produkciók, amik közvetlenül a saját környezetében élő emberek életéből, mindennapjaiból merítenek témát, valósidejű reflexiót adva önmagukra és saját társadalmuk mikro- és makroközösségére, sokkal hatékonyabban eredményezik a társadalmi felelősségvállalás, művészeti élmény puszta befogadását követő aktív változtatási szándék kialakulását a nézőkben.

Ezen eredmények személyes megtapasztalása miatt döntött úgy a társulat, hogy 2014. évi programjuk során tovább erősítik jelenlétünket a XV. kerületben, kilépnek a színházi működés klasszikus keretei közül. Szakmai programjuk minden elemében – legyen az gazdasági, foglalkoztatási vagy művészi szempont – arra törekszik, hogy erőforrásaiknak megfelelően és saját léptékeik szerint művészi eszközeik erejével elősegítsék a magyar társadalom fejlődését, erősítsék az összetartozást, az érdekérvényesítő képességet, a polgári felelősségvállalást és tudatosságot.

*A Közösségi Videózásról:*

A KOMA célja a programmal, hogy rendhagyó, izgalmas, korszerű eszközökkel dolgozzák fel a hagyományos társadalmi és szociális problémákat, melyek a helyi lakosság mindennapjait meghatározzák. A videós formanyelv közelebb áll a ma emberéhez, nagy előnye, hogy egyszerre képes megvalósítani egy megfigyelő és egy aktív álláspontot: a forgatások révén nem csak egy egyszeri együttműködés valósul meg, de dokumentáció is készül egy pillanatnyi állapotról, mely utána hosszú időn keresztül elérhető és elemezhető – lenyomata egy közösségnek, egy közösségépítő munka kezdeti fázisának.

XVID Projekt, a Közösségi Videózás

A közösségi videózás eszköze kiválóan alkalmas arra, hogy fókuszba hozza a külső hatásoktól mentes, mikrokörnyezetben észlelhető konfliktusokat, olyan problémákat tárhat fel, melyet az egyszerű interjúzás, fórumok, beszélgetések – a szociális munkások jellemző eszköztára – nem, vagy csak részlegesen hozhat felszínre.

A társulat 2014 folyamán 2 hónap alatt háromszor, három különböző célcsoporttal forgat összesen kilenc, egyenként 40-60 perces filmet.

A projektről bővebben: az XVID oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr497996499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása