7óra7

A kultúrpolitika torzításai miatt nem jön a Burgtheater a Nemzetibe

A kultúrpolitika torzításai miatt nem jön a Burgtheater a Nemzetibe

2013. 09. 25. | 7óra7

A Burgtheater levelét a nol.hu közölte. Ezt a szöveget az alábbiakban tesszük közzé.

Nem megyünk Magyarországra!

A bécsi Burgtheatert Magyarország Nemzeti Színháza vendégjátékra hívta jövő év elején rendezendő első nemzetközi fesztiválján. Azonban tapasztalataink a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, többek között Balog Zoltán miniszterrel, továbbá Vidnyánszky Attilával azt mutatják, hogy ezek a személyek találkozóinkat utóbb gyakran más színben tüntetik fel, mint ahogyan azok valójában lezajlottak. Nem akarjuk hagyni, hogy a Burgtheater kiváló renoméját veszélyeztessék azzal, ahogyan a magyarországi kultúrpolitika hírnevén igyekeznek kiköszörülni a csorbákat. Ezért meghívásukat nem fogadjuk el.

Burgtheater, Bécs

Ennek ellenére a Burgtheater szeretné folytatni a vitát Magyarország kultúrpolitikájának fejlődése érdekében, és ebbe a szakmai diskurzusba igyekszik minél több szempontot bevonni. Ez a jelen helyzetben könnyebben kivitelezhető Bécsben, mint Budapesten.

A Burgtheater már egy ideje fontolgatja, hogy színházi fesztivált rendezzen az éppen futó magyar előadásokból – amint az ehhez szükséges anyagiakat sikerül előteremtenie. A célunk az volna, hogy erre a fesztiválra a legkülönfélébb magyarországi rendezésekből válogassunk. Legyenek jelen azok a független társulatok, amelyek úgy érzik, hogy a kormány megkárosította őket, de szerepeljen a budapesti Nemzeti Színház is, amelyet a közelmúlt igazgatóválasztása óta nyilvánvalóan a nemzeti konzervatív tábor tudhat a magáénak.

A Nemzeti Színház sajtóközleménnyel reagált a bécsi Burgtheater levelére:

A Nemzeti Színház jövő év elejére tervezett nemzetközi fesztiváljára már elfogadta a meghívást a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház, melynek igazgatója-művészeti vezetője Valerij Fokin. Ez Oroszország egyik legrégibb és legjelentősebb színháza. Itt lesz Budapesten a Moszkvai Művész Színház, melyet Sztanyiszlavszkij alapított, jelenleg Oleg Tabakov az igazgatója. Fesztiválunkon fog szerepelni a Bukaresti Nemzeti Színház, a Varsói Nemzeti Színház, az Újvidéki Nemzeti Színház, a ljubljanai Nemzeti Színáz és az oslói Nemzeti Színház egy-egy előadása is. Egy sor további színházzal állunk tárgyalásban.

A Nemzeti - szemben a Burgtheater mai közleményében hangsúlyozott "vita" helyett - az együttműködés, a kulturális párbeszéd szellemében szervezi fesztiválját. Továbbra is fenntartjuk a bécsi Burgtheaternek szóló meghívásunkat. A jövő évre tervezett nemzetközi fesztivál szándéka, hogy erősítse Magyarország jelenlétét a nemzetközi színházi életbe, erre a hazai színházi szakmának égető szüksége van. A Nemzeti meggyőződése, hogy a magyar színházak művészi teljesítménye megállja a helyét nemzetközi összevetésben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr677997703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása