7óra7

Köztivál a nyugati végeken – Hétrétország tizenkettedszer

Köztivál a nyugati végeken – Hétrétország tizenkettedszer

2013. 08. 01. | 7óra7

Az őriszentpéteri Játékszín összedőltével, némiképp kényszerűen a szabadtér felé elmozduló őrségi kulturális fesztivál idén elnevezést váltott, és immár a szerek és a porták köztiválja névre hallgat. A szervezők üzenete szerint az Emberrel és Éggel való együttlét Ünnepe helyére a közvetlenség ünnepe lép: egy lehetőség "közös ég alatt időzve játszani, s látszani akár közössÉgnek."

Bármit is jelentsenek pontosan ezek a szavak, a közös alkotás szülte együttlétben előre láthatóan nem lesz hiány. Ezt olyan zenei összjátékok sejtetik, mint a Kiscsillag koncertjén megannyi zeneszerszámmal közreműködő Ferenczi György és a billentyűkkel vendégeskedő Vedres Csaba, a Ferenczi György és a Rackajammal fellépő Both Miklós és Petruska András, vagy éppen a tavaly megrázót alkotó Both Miklós FolkSide, akik maguk is egy, a 2012-es Hétrétországra összeállt, és azóta együtt maradt fúzió eredménye. Szintén a különbözőségek összeillesztése felé mutat a szlovákiai és magyar zenészekből összeálló Korpás Éva és a Ritka Magyar Folkband elnevezésű formáció, akik magyarlakta régiók zenéit gyűjtik egybe, és szólaltatják meg az eredetit közelítő hangzásban, illetve az Egy Kiss Erzsi Zene koncertje, ahol a világ legkülönfélébb tájainak muzsikáit hallhatjuk - a sanzontól a rockos hangzásig - a legkülönbözőbb zenei stílusokban interpretálva.

A színházra kihegyezett vendégek számára Berecz András mesemondó néptáncos fiával, Berecz Istvánnal közösködik, a Góbi Rita Társulat a finn PerformanceSirkus-szal közös produkcióban mutatja meg, mi mindent lehet fehér falak közé gondolni Rodinből kiindulva, a szlovákiai Csavar Színház Gál Tamás előadásában kisiskolásokkal való közösködéssel mutatja meg Csokonai Vitéz Mihály Dorottyáját míg Dér Denisa elővezetésében Visky András Júlia című darabját többek között a magyarföldi fatemplom helyszíne teheti különös atmoszférájú közös együttlétté. A kisebbekkel egy kesztyűs bábelőadás és egy berbencés játék erejéig a Ziránó Színház hajol össze, a legkisebbekkel való zenés-mesés együttlétet délelőttönként Ungár Andrea celebrálja.

Templom Magyarföldön

És ha már közösség, voltaképpen itt van maga a köztivállá vedlett fesztivál: a Lábmívesek éjszakája névre keresztelt magyar és osztrák táncházhoz két nappal később Nulla Hulladék Turné fantázianév alatt játékos ökológiai tudatduzzasztás társul, filmek, helyi és külhoni építészet, fotó-, képzőművészet illeszkedik egymáshoz és az éjszakánként csillagkeresésre égnek emelt tekintetekhez, határon innenik a túlikhoz. És mindez általában mesterséges varratok nélkül simul egy olyan tájba, ahol a természet úgy tűnik, fokozatosan kúszik az agráriumra, és amely vidék folyamatosan veszti őslakosait, és nyeri nagyvárosokból eredő, újonc otthonkeresőit.

"A tavalyi programsorozat után azt a kérdést tettük fel, hogy vajon egy költségvetésében megroppanó, fogyásnak indult fesztivál utolsó napjait, vagy éppen egy megújuló fesztivál csendes-szerényre hangolt beköszönőjét láthattuk-e.": http://7ora7.hu/hirek/hetretorszag-mire-lehet-jo-egy-kulturalis-fesztival Ehhez még hozzávehetjük, hogy egy kulturális fesztivál tudhat-e valamit tenni ezért a különös szépségű és ellentmondásos hangulatú tájért, valamint az itt élő emberekért. Hogy a névváltás miatt átfogalmazott kérdésekre válaszokat kaphassunk, majd kéttucatnyit bizonyosan kell még aludnunk. A fesztivál augusztus 10-én kezdődik és 20-ig tart.

A Hétrétország színházi programjainak műsora itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr897997999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása