7óra7

Elhunyt Mátyás Irén

Elhunyt Mátyás Irén

2013. 07. 08. | 7óra7

Mátyás Irén Mátyás Irén Nyírbátorban született, 1953-ban. Debrecenben tanult, az Alföld Színpadon amatőr színjátszó volt. A Zsámbéki Szombat programsorozatot férjével, Bicskei Gáborral hozták létre 1983-ban. 1990-ig együtt irányították az egyre népszerűbb alternatív, nyári játszóhelyet, férje halála után egyedül vezette az intézményt, amely 1995-ben alakult hivatásos önkormányzati nyári színházzá. Számos tematikus fesztivált hozott létre, kurzusokat szervezett, a határon túli színházi műhelyeknek és a magyar független színház meghatározó alkotóinak biztosított találkozási és bemutatkozási lehetőséget. A Zsámbéki Színházi Bázis mindenféle politikai támogatás nélkül működött, néhány kivétellel minden évben bizonytalan volt, hogy egyáltalán létrejöhet-e az évad. Hogy mindig létrejött, az Mátyás Irén fáradhatatlan munkájának az eredménye. Munkáját Kiváló Népművelő-díjjal, Podmaniczky-díjjal és Amfiteátrum-díjjal ismerték el.

"Az elmúlt harminc évben nagyon fontos dolgok történtek, s mindennek össze kellett volna állnia egy jól működő folyamattá. Összekapcsolódnia a turizmussal, a műemlékvédelemmel, a színház-, a kultúra- és múzeumfejlesztéssel, mindennel. Létrejöhetett volna egy ilyen központ, pár percre a fővárostól, példaszerű megoldásokkal. Miközben jelentős turizmusfejlesztési és egyéb pályázatokon osztogattak jelentéktelen dolgokra nagy pénzeket, a zsámbéki színházat, amely évtizedeken át bizonyította, hogy turisztikai fejlesztés szempontjából is működőképes lenne, évről-évre nulla forintról kell kitalálni – miközben óriási értékek voltak és vannak itt" – mondta a 2012 őszén vele készített interjúnkban, amely a Színház.neten olvasható.

MÁTYÁS IRÉN (1953-2013) Emlékét megőrizzük!

***

Mátyás Irén (1953-2013 )

A Szabadtéri Színházak Szövetsége mély megrendüléssel tudatja, hogy a szövetség létrehozásának egyik ötletadója, alapítója, kedves kollégánk, barátunk hosszan tartó, súlyos betegség után 2013. május 21-én, 60 éves korában elhunyt. Mátyás Irén 30 évvel ezelőtt férjével, Bicskei Gáborral kezdte el azt a munkát Zsámbékon, amely egyedülálló a magyar színházi életben. Az általuk életre hívott Zsámbéki Szombatok nyári fesztiválsorozatban nem csak a hazai és határon túli amatőr színjátszók mutatkozhattak be nyaranta, tartottak szakmai műhelyeket, hanem a hivatásos és alternatív színházaknak is egyik kiemelt bemutató helyévé vált a zsámbéki templomrom melletti játszóhely.

Férje korai halála után egyedül szervezte, vezette tovább a nyári fesztiválokat.

1995-től a Zsámbéki Szombatok hivatásos szabadtéri színházként, intézményes formában folytatta munkáját. Nyaranta színházi műhelyeknek, kísérleti színházi előadásoknak adott helyet és fellépési lehetőséget. A magyar-román színházi együttműködés elindítója volt, szervezésében számos nagyszerű előadás született. Első meghívója volt Magyarországra olyan világhírű művészeknek, mint a rendező Silviu Purcărete, aki a Craiovai Nemzeti Színházzal mutatkozott be Zsámbékon. A fesztivál működtetése közben számtalan nehézséggel kellett megküzdenie, amelyek felőrölték egészségét. Következetessége, a magas művészetek iránti elkötelezettsége miatt sok nehézséget kellett leküzdenie: finanszírozási problémák, új helyszín keresése, majd megtalálása a volt katonai rakétabázison. Zsámbékon mindig színvonalas előadásokat láthatott a közönség, amely elsősorban neki volt köszönhető. A hazai színházak mellett a határon túli magyar társulatoknak is rendszeres bemutatóhelye volt Zsámbék, sok neves bemutató született ott nyaranta. A magyar színjátszás mellett nyitott volt a külföldi színházak munkája felé is, rendszeresen tájékozódott nemzetközi fesztiválokon a világ színjátszás aktuális helyzetéről. Évekig tagja volt a Szabadtéri Színházak Szövetsége és a Magyar Színházi Társaság elnökségének.

Szövetségünk az idén márciusban Amfiteátrum-díjjal ismerete el 30 éves színházszervezői munkásságát.

Mátyás Irén személyében pótolhatatlan színházi szereplő távozott a földi élet színpadáról.

Emlékedet megőrizzük. Nyugodj békében.

2013. május 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr37998437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása