7óra7

Tiltakozik a Magyar Színházi Társaság – Törvénytelen az előterjesztés

Tiltakozik a Magyar Színházi Társaság – Törvénytelen az előterjesztés

2013. 07. 07. | 7óra7

Bátyai Edina A szakmai szervezet az MTI-nek pénteken eljuttatott közleménye szerint számukra ez a lépés "elfogadhatatlan", tiltakoznak a véleményük szerint "szakmaiatlan és értéket romboló politikai erődemonstráció ellen".

Mint írják, a Magyar Színházi Társaság elnöksége megdöbbenve értesült arról a szándékról, hogy a szegedi közgyűlés Fidesz frakciója kezdeményezi a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltását.

A szakmai szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy olyan időszakban kezdeményezik ezt az intézkedést, amikor a 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok előkészületei (műsorterv, alkotók felkérése, szerződtetése, a produkciók tervei és az azokra vonatkozó közbeszerzési eljárások) már csaknem befejeződtek, a jegyeket október óta értékesítik.

"Így arra kell gondolnunk, hogy sem az intézkedést kezdeményezők, sem a jelöltek nem értenek a dolgukhoz, nem látják át ennek a fontos kulturális intézménynek a működési rendjét és a felelősség mértékét, közvetve kárt okoznak ezzel Szeged városának is" - olvasható a közleményben.

Mint írják, az előterjesztők nem számolnak a felmentésnek az egész fesztiválra ható anyagi és erkölcsi következményeivel, és azzal sem, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok olyan nézőszámokat mutat az előző években, ami ritkaság a magyar kulturális életben.

"Az alaptörvény Szabadság és felelősség fejezetének X. cikkében az áll, hogy Magyarország biztosítja a művészeti alkotás szabadságát. Eszerint az alkotónak joga van a szabad alkotáshoz, joga van művének kiállításához és a befogadónak a szabad véleményformáláshoz" - hangsúlyozza a közlemény. Kiemeli: egy műalkotás esztétikai és világnézeti megítélése nem lehet oka egy ilyen felelőtlen intézkedésnek.

Szeged címzetes főjegyzője, Mózes Ervin eközben a Délmagyarország című lapnak nyilatkozva elmondta: a kulturális bizottság eljárása törvénytelen. Mózes szerint az előterjesztő Kohári Nándor kizárólag a munka törvénykönyvére és a gazdasági társaságokról szóló törvényekre épített, de nem vette figyelembe azt a speciális ágazati szabályt, amely az előadó-művészeti szervezetekről szól. Ez rendelkezik arról, hogy a vezetői feladatok ellátásánál kötelező pályázatot kiírni. Ezzel nem számolt az előterjesztő, így a kinevezési aktus törvénytelen.

A Szegedi Szabadtéri Játékok tulajdonosi jogait gyakorló szegedi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán 6:2 arányban Bátyai Edina leváltását javasolta, a város közgyűlése szombaton dönt arról, napirendre veszi-e a kérdést. A jelenlegi igazgató helyére Kelemen Csaba színművész, az egri Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója kinevezését javasolja az önkormányzati testület.

_Kapcsolódó:_

>>> Szörényi, Bródy és Alföldi Szegeden – Szimpátiatüntetés a Szabadtéri politikai támadásnak kitett vezetői mellett >>> Szegedi Szabadtéri Játékok: irány a hakni? – Barátok közt: Kelemen Csabát akarja igazgatónak a szegedi Fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr887999499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása