7óra7

Harmincadik évadát kezdi a Kőszegi Várszínház

Harmincadik évadát kezdi a Kőszegi Várszínház

2013. 07. 07. | 7óra7

Pócza Zoltán igazgató az MTI-nek elmondta: az 1532-es ostrom 450. évfordulóján, 1982-ben alapították a Kőszegi Várszínházat. A színház az idén mégsem történelmi drámákkal, hanem nagyszínpadi bemutatóként vígjátékkal várja nézőit: Goldoni Chioggiai csetepaté című művének próbái csütörtökön indulnak, a darabot nyolc estén, július 13-15-ig, 17-én és 19-től 22-ig játsszák. Július 9-én Goldoni-könyvbemutatót is tartanak: Török Tamara Goldoni és Velence című művét ismerhetik meg az érdeklődők. A színház alapításának évfordulóján, július 17-én pedig a Kőszegi Várszínház történetét ismertető könyvet is bemutatnak.

Három kamaraszínházi bemutatóra készülnek. A Szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közös produkcióként az Akárki című, kifejezetten szabadtérre készült "moralitásjátékot" tűzik műsorra június 25-én. Ezt követően a FÜGE Produkcióval közösen Ashlin Halfnight Isten előszobája című darabját mutatják be, amelynek története egy repülőgép-szerencsétlenség után játszódik. A produkciót új helyszínen, a Jurisics Miklós Gimnázium udvarán adják elő. A darabot július 6-án és 7-én láthatja a közönség - mondta Pócza Zoltán.

A nagy négyes - Szacsvay László, Vári Éva Gergye Krisztián több előadása is látható volt már Kőszegen az elmúlt években. A táncos-koreográfus-rendező a tavaly júliusban elhunyt Kristóf Ágota műve alapján készít előadást az idén. A szerző többek között kőszegi élményei alapján írta a Trilógiát Kőszegen nyugszik és a város posztumusz díszpolgára. Kristóf Ágota halálának évfordulóján - a Nemzeti Színházzal és Gergye Krisztián társulatával közös produkcióként - az Egy elsurranó patkány című előadást mutatják be, amelyet a szabadtéri premiert követően a budapesti Nemzeti Színházban is láthat a közönség.

A vár felújítása még nem fejeződött be teljesen, ezért az idei évben is a Jurisics tér a programok fő helyszíne. A bemutatók mellett Moliere A mizantróp című darabja, az Orlai Produkció A nagy négyes (kritikánk itt) című előadása is megtalálható a programban, a zenés darabok között pedig a Honfoglalás című produkciót és a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (kritikánk itt) című művet is műsorra tűzik. Egyéb programoknak, köztük utcaszínháznak, Kaláka-koncertnek, kiállításnak, néptánc-bemutatónak is helyet ad a Kőszegi Várszínház a nyáron.

Pócza Zoltán kitért arra, hogy a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház - Kőszegi Várszínház 15 millió forint állami támogatást kapott az idén.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr418000395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása