7óra7

„Leszavaztak” – Zappe László a POSZT-botrányról

„Leszavaztak” – Zappe László a POSZT-botrányról

2013. 07. 07. | 7óra7

Zappe László Mint ismeretes, a független színházi szféra egyetlen előadása sem került be a 2012. évi POSZT versenyprogramjába. A beválogatott előadások listájának nyilvánosságra hozatala után számos kritika érte az amúgy nagyon is „kiegyensúlyozottságra” törekvő válogatást, és magukat a válogatókat is. Pintér Béla például azt kérdezte: ha egyszer Zappe László méltatta az előadását a Népszabadságban közzétett kritikájában, akkor utóbb miért mondta, hogy az alternatív műhelyek „középszerű, érdekes, de nem a POSZT ajtaján dörömbölő” előadásokat készítettek idén.

Zappe László a Népszabadságban azt állítja: ma is az elmúlt évad egyik legfontosabb, a magyar történelem és mentalitás alapkérdéseit gyönyörűen ábrázoló színházi produkciójának tartja a Kaisers TV, Ungarn előadást. Azonban más, ehhez mérhető előadást nem látott a független szférában, noha 70-nél több produkciót tekintett meg. Arra a kérdésre pedig, hogy akkor miért nem került be a Kaisers TV, Ungarn a versenyprogramba, a válasz – mint Zappe fogalmaz – egyszerű: „leszavaztak”. „Válogató társaim egyike sem osztotta a lelkesedésemet. Más kérdésben is maradtam egyedül, amikor társaim ellenvetéseimet hagyták figyelmen kívül. Ezt valahogy senki sem emlegeti föl.”

Zappe nyilatkozatában hozzáteszi: „(...)évek, sőt évtizedek óta nem változott meg a véleményem a független színházi alkotók szerepének fontosságáról sem. A néhai előadó-művészeti törvény legfontosabb intézkedésének a függetleneknek garantált 10 százalékot gondoltam, és felháborítónak tartom ennek megszüntetését.” A kritikus arra is utal, hogy a tavalyi válogatók helyzete könnyebb volt, ugyanis interregnum volt a POSZT élén (azóta művészeti vezetővé nevezték ki Márta Istvánt), és a Magyar Teátrumi Társaságnak még nem volt tulajdonrésze a POSZT-ban (az idei válogatók közé már évad közben került be a teátrumiak delegáltja, Bicskey István). „A megváltozott helyzet azonban engem legfeljebb zavart, de személyes véleményeimben, döntéseimben a legkevésbé sem befolyásolt” – hangsúlyozza Zappe László.

A 2012. évi POSZT válogatói Zappén kívül Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Bicskey István rendező-koreográfus voltak.

_Kapcsolódó:_

>>> „Évtizedekre vetettétek vissza a függetleneket” - Közgyűlést tartottak a függetlenek >>> A senki földjén – A független színház megszűnéséről >>> Megvan az idei POSZT versenyprogramja – A kompromisszumok POSZT-ja

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr958000901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása