7óra7

„A királyon nincsen semmi!” – közleményt adott ki a Magyar Operaénekesek Egyesülete

„A királyon nincsen semmi!” – közleményt adott ki a Magyar Operaénekesek Egyesülete

2013. 07. 07. | 7óra7

A Magyar Operaénekesek Egyesületének közleménye

Ókovács, a jóságos kirúgó avagy Ókovács a meztelen

Ókovács Szilveszter nyilatkozata a Magyar Nemzetben minden részletében tévedéseken, csúsztatásokon, hamis állításokon alapul. Gazdasági, művészi, társadalmi és emberi szempontokból egyaránt helytelen következtetésekre épít.

Magyar Állami Operaház 1. Gazdasági szempontból a jelen magyarországi helyzetben tévedés hogy olcsóbb, ha az énekesek az Ókovács által javasolt előadási szerződések alapján dolgoznak. Európában kétféle struktúrában működnek az operaházak, van ahol éves szerződésben áll az énekesek többsége - van ahol nem, és a számítások világosan mutatják, hogy nálunk az lenne az olcsóbb, ha az énekesek többsége állandó éves szerződésben dolgozna.

2. Művészileg ugyanígy tévedés, hogy jobb, ha nincs társulat, ha nem kell együttesben gondolkozni, hanem minden előadás vendégek közreműködésével jön létre. Jelenleg is jól látható, hogy a külföldi, közepes képességű énekesek, gyengébb teljesítményt nyújtanak, mind magyar kollégáik.

3. Teljesen érthetetlen és kezelhetetlen az elbocsájtási láz, miközben a nyilatkozatok szerint egy év múlva újra szükség lesz az emberekre az Erkel színház miatt… Közben pedig a végkielégítések „ketyegésével” tulajdonképpen sok milliós kár fogja érni az Operát, s így az országot is.

4. Társadalmi és emberi szempontból vállalhatatlan Ókovács álláspontja: "az elbocsájtandó magánénekesek átlagéletkora 50-en fölül van – így teljesítményük nagyon vegyes." Persze, hogy vegyes. De ötven feletti átlagéletkor után mihez kezdjen magával egy eddig dicsőséget hozó csapat, akiknek jelentős része Ókovács szerint most is pályája delelőjén van? Ám mihez kezdjen magával valaki három és öt év múlva, amikor nem kap ilyen nagyságrendű szerződéseket? Miből éljen meg, amikor eddig úgy lett szocializálva, hogy az Operaház folyamatos jó teljesítmény esetén nyugdíjas állást biztosít számára.

5. Elemezhetetlen Ókovács egész viselkedése, amelyből az derül ki, saját énekesi pályájának kudarcai miatt most szinte bosszút áll az énekes társadalmon… Korlátlan hatalomra törve kíméletlenül távolít el minden jelentős művészt a Házból, miközben saját vezetői karrierjén kívül más nem nagyon érdekli.

6. A „puha átalakítás” kifejezés egyszerűen nem igaz. Mindenki vérmérséklete és félelmei szerint tiltakozik, Ókovács pedig sehol nem őszinte… A Magyar Nemzetben hozott számszerű példája külön felháborító, hiszen egyszerűen elhallgatta, hogy a 36 magánénekes közül sokan igen magas előadásszámban kis és közép szerepeket énekeltek… ez nem szégyen, és a harminchat magánénekes elküldésével nem csupán az általuk játszott száz főszerepet kell számszerűen kifizetni, hanem az igen sok eljátszott kis és közép szerepet is, aminek ugyanúgy ára lesz a következő évadtól kezdve!

7. Gazdasági szempontból ugyanitt érdemes megjegyezni, hogy a száz főszerepet eléneklők jóval többet is tudtak volna teljesíteni, ha meg nem magyarázható okból helyettük sok közepes képességű külföldi énekes kapott volna felkérést!

Összefoglalva: Ókovács nyilatkozata tények és érvek helyett a képzelt mesék birodalmába próbálja repíteni, mind az újságolvasókat, mind a politikusokat, miközben magáról felhőtlen, gondoskodó, jó szándékú bizonyítványt próbál kiállítani. Ez az önpropaganda nem tűnik sikeresnek. A kisfiú, aki majd felkiált, már nagyon a közelben jár, és Ókovács Szilveszternek hallania kell majd a róla szóló szentenciát: „A királyon nincsen semmi!”. Kérdés, addigra az Operaházból mi marad?

_Kapcsolódó:_

>>> Elszakadt a cérna – Magyar Operaénekesek Egyesülete: fenyegetettség és félelem az Operában >>> Opera: megkezdődött az elbocsátás – Tiltakoznak az operaénekesek >>> Ókovács Szilveszter: a leépítés dacára van kiút az Operaház számára >>> Elbocsátások az Operában - Magyar Operaénekesek Egyesülete: „esztelen rombolás” >>> Minden felelős ember álljon ki a válságba került magyar kultúráért >>> A közkincs elsorvasztása ellen - a Magyar Operaénekesek Egyesületének kiáltványa >>> Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház élén

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr78000847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása