7óra7

15:14 – Leváltották Bátyai Edinát – A polgármester nem írja alá

15:14 – Leváltották Bátyai Edinát – A polgármester nem írja alá

2013. 07. 07. | 7óra7

"Szégyenletes, de nem Szeged szégyene"

Botka László polgármester rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ami a szabadtérivel történt, szégyenletes, de nem Szeged szégyene. Mint mondta, 15 Fidesz-KDNP-s és jobbikos képviselő rendelte alá pártpolitikai érdekeinek a magyar kultúra egyik zászlóshajóját. A méltatlan eljárás ellen hovatartozásra való tekintet nélkül tiltakozott a teljes színházi szakma.

Közgyűlési vita Bátyai Edina leváltásáról

"Mától kezdve Magyarországon minden művészeti szakember retteghet, hogy helyi politikusok feláldozzák egymás közötti harcaikban" – jelentette ki. Hozzátette: rendkívül pozitív jelenség, hogy nemcsak a magyar kulturális elit háborodott föl ideológiától függetlenül, de több száz szegedi is kifejezte pénteken este, hogy a jobboldal kezdeményezése elfogadhatatlan.

Botka László kijelentette: felelőtlenség a következő évad előkészítését veszélyeztetni a vezetőváltással, ráadásul ha a Fidesz-KDNP ragaszkodik tervéhez, március vége, április eleje előtt nem választhatják meg az új igazgatót. "Kérdés persze, fog-e bármilyen elismert szakember pályázni, mikor már bemutatták az új ügyvezetőt, Kelemen Csabát" – jegyezte meg.

A SZEGEDma.hu kérdésére válaszolva kijelentette: ha a rendkívüli közgyűlésen ismét hasonló döntés születik, mint ezúttal, akkor az már hatályba is lép. Ugyanakkor azt mondta, várakozásai szerint a következő napokban nemhogy csillapodni, de erősödni fog az országos felháborodás, s a maga részéről mindent megtesz a Szegedet jellemző sokszínűség és értékek védelméért.

Bátyai Edina: érdemi indokok nélkül

Bátyai Edina „Az elkövetkezendő időszakot tekintve bízom abban, hogy a kialakult helyzet nem érinti a Szegedi Szabadtéri Játékok működését, nem sodorja veszélybe mindazt, amit többek közt Hont Ferenc, Hevesi Sándor, Juhász Gyula és Klebelsberg Kunó óta elődeim és jómagam legjobb tudásunkból, meggyőződésünkből és a szakma iránti elkötelezettségünkből és szeretetünkből fakadóan felépítettünk” - fogalmaz közleményében Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója.

„Úgy gondolom, hogy a 82 éves múlttal rendelkező fesztivál sikereit rendületlenül, elhivatott munkával kell folytatni. Hiszem, hogy azok a büszkeségre okot adó eredmények, művészi színvonal, szakmai elismertség, színházművészeti kapcsolatok, melyeket 2004 óta, igazgatásom alatt a fesztivál megszerzett, megtarthatók.

Legyen ez iránymutatás akkor, amikor Magyarország legjelentősebb nyári színházi fesztiváljának vezetéséről gondolkodunk. Bízom abban, hogy a körülmények ellenére tiszteletben tartható a szakmai minőség és a közönség évek óta tartó bizalma.

Mindezektől függetlenül értetlenül állok azelőtt, hogy érdemi indokok hiányában kívánnak dönteni az ügyben.”

A cinizmus teteje

A délelőtt folyamán nyílt ülésen tárgyalták Kohári Nándor fideszes képviselő javaslatát.

"Nem politikai döntés születik, és a szabadtéri szakmai munkájába senki sem akar beleavatkozni a képviselők közül" – mondta Haág Zalán, a szegedi kulturális bizottság elnöke a leváltás napirendre vételéről szóló vitán a szegedi közgyűlésben, ahol egyébként felállították azt a falat amely "Védjük meg a szabadtéri játékokat a politikai önkénytől!" mottóval több száz aláírást vonultat fel Bátyai Edina jelenlegi ügyvezető mellett. Kohári Nándor (fideszes képviselő, aki a díszteremben felállított táblát cinikus módon maga is, képviselőtársaival együtt aláírta) – aki "jó barátját", Kelemen Csabát szerette volna azonmód kineveztetni a cég élére – "elfogadva a szakmai kritikát" (valójában a kapcsolódó törvényekkel kapcsolatos teljes tájékozatlanságát ért kritikát) pályázat kiírását javasolja. Szerinte "politikai hecckampány" indult az elmúlt napokban az előterjesztése kapcsán, miközben például senki részéről nem kérdőjeleződött meg az István, a király produkció. (Csupán Kelemen Csaba jelezte, hogy szívesen megváltoztatná az István, a király produkció stábját, amire reagálva Rosta Mária, a darab jogtulajdonosának képviselője azt mondta "Szeretjük Szegedet, de nem mindenáron; nekünk a darab a fontos, a mondanivalója és a megjelenése." Vagyis a Zikkurat ragaszkodik a rendező, Alföldi Róbert személyéhez, az előadás körülményeinek biztosítását pedig – mint mondta – Bátyai Edinában látják. "Amíg erre nem látok a várostól garanciát, nem biztos, hogy jövünk a művel" – mondta Rosta Mária.)

Védjük meg a Szabadtéri Játékokat a politikai önkénytől - november 30.

Baráti mutyi

Haág Zalán szerint jelentősen csökkent a szabadtéri bevétele, tehát van indok a menesztésre. Ez új érv, Botka László polgármester pedig felhívja a KDNP-s képviselő figyelmét, hogy a társasági adótámogatásból körülbelül 120 millió forint bevétel várható. Elmondja: a Fidesz-KDNP 30 millióval csökkentette a szabadtéri támogatását, miközben több száz millióval növelte a többi cégét.

Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) napirend előtt meghatónak és felemelőnek nevezi a szegediek összefogását Bátyai Edina mellett. Tegnap este a REÖK előtt azt üzente a helyi lakosság – mondja -, hogy a szabadtéri jelenlegi menedzsmentje és programja mellett állnak. A történet arról is szól szerinte, hogy a szegediek nem szeretnék azt a szégyent átélni, hogy ma a közgyűlés elfogadja Kohári Nándor előterjesztését, s ilyen módon születne döntés a cégvezető leváltásáról, egy politikus barátját téve az igazgatói székbe.

Tóth Károly szocialista képviselő javasolta: a közgyűlés ne vegye napirendre az előterjesztést. A szerdai kulturális bizottsági ülésre vonatkozva szégyenletesnek nevezte a vitának álcázott komédiát, hiszen nem hoztak fel szakmai érvet a meneszteni kívánt igazgató ellen, ráadásul több elismerés éppen Bátyai Edina érdemeit bizonyítja. Politikai okokból tehát nem szabadna eltávolítani, szerinte álságos a Fidesz-KDNP magatartása, hogy aláírta a tiltakozók tábláját. Koncepciós eljárásnak minősíti a kezdeményezést. Kormos Tibor (Szabad Város Egyesület) hangsúlyozza: két éve folyik hajtóvadászat Bátyai Edina ellen. Hogy eddig megúszta, annak köszönhető, hogy kiváló szakmai munkát végzett. Elképesztőnek tartja, hogy Kelemen Csaba és Sasvári Sándor szerdán azt mondták: barátjuk, Kohári Nándor hívására érkeztek. Solymos László alpolgármester sem látja halaszthatatlannak az előterjesztés tárgyalását, hiszen a vonatkozó anyag a jogszabályok ismerete nélkül, politikai indíttatásból készült. A nézők nagy száma bizonyítja, hogy a szegediek és a vendégek is elégedettek a szabadtérivel, a Fidesz ebbe "baráti mutyi" alapon avatkozna bele.

Szégyellhetik magukat

Amikor a napirendre vételről szóló határozathozatalra zárt ülést javasoltak, Botka László polgármester felháborodott, hogy Szeged kizárásával akarják folytatni a vitát. "Szégyellhetik magukat!" – mondta. Jelezte azt is, hogy ha elindul a pályázat, nem lesz áprilisig igazgató, azaz a jobboldal az előkészítés, szerződés időszakában veszélyezteti a szabadtéri következő évadát. A polgármester szerint a nézők száma bizonyítja, hogy a szegedi idehaza a legsikeresebb szabadtéri színházi fesztivál.

Végül szavaztak Kohári Nándor szabadtérit érintő előterjesztéséről. 15 igen (Fidesz-KDNP) és 14 nem (MSZP, SZVE, LMP) mellett vették napirendre a kezdeményezést, amelyet Botka László súlyosan törvénysértőnek nevezett.

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. *A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöksége a Szegedi Szabadtéri Színház vezetése kapcsán kialakult helyzetben felhívja a figyelmet a jogszabályok, különös tekintettel az előadóművészeti törvény szabályainak maradéktalan betartására – áll a szervezet MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.*
A Szegedi Szabadtéri Játékok tulajdonosi jogait gyakorló szegedi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán 6:2 arányban Bátyai Edina leváltását javasolta, a város közgyűlése szombaton dönt arról, napirendre veszi-e a kérdést. A Bátyai Edina helyére javasolt Kelemen Csaba és mellette művészeti vezetőként Sasvári Sándor irányítaná az intézményeket.
Az MTT közleményében leszögezi, a szervezetnek az új előadóművészeti törvény szakmai előkészítésében, a társadalmi és szakmai vita lefolytatásában meghatározó szerepe volt. A törvényben szereplő alapelvek az MTT számára zsinórmértékül szolgálnak, azok biztosítják a színházi, előadóművészeti tevékenység szabad, független és felelős működését.
"A Szegedi Szabadtéri Játékok kapcsán a napokban a sajtóban megjelent hírek alapján a fenntartó szegedi önkormányzat felelősségének és döntési szabadságának elismerése mellett felhívjuk a fenntartó figyelmét arra, hogy tartsa tiszteletben a művészeti szabadságot és a vezetői függetlenséget" – áll a közleményben. |

Kapcsolódó:

>>> Közönségtalálkozó és szimpátiatüntetés Szegeden >>> Képgaléria a közönségtalálkozóról és a tüntetésről >>> A Magyar Fesztivál Szövetség szakmai döntést akar a Szegedi Szabadtéri ügyében >>> A Zeneművészeti Bizottság szerint pályázatot kellene kiírni >>> Tiltakozik a Magyar Színházi Társaság - Törvénytelen az előterjesztés >>> Szörényi, Bródy és Alföldi Szegeden – Szimpátiatüntetés a Szabadtéri politikai támadásnak kitett vezetői mellett >>> Szegedi Szabadtéri Játékok: irány a hakni? – Barátok közt: Kelemen Csabát akarja igazgatónak a szegedi Fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557999489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása