7óra7

Tarolt a Rudolf Hess tízparancsolata Bákón

Tarolt a Rudolf Hess tízparancsolata Bákón

2013. 07. 06. | 7óra7

Rudolf Hess tízparancsolata - Harsányi Attila A fesztivál fődíja mellett az aradi produkció kapta a Stefan Iordache-közönségdíjat és a fesztivált szervező Bacovia Színház társulata által felajánlott Színészek a színészekért díjat is - közölték a szervezők a fesztivál honlapján.

Tapasztó Ernő, az aradi kamaraszínház igazgatója, az előadás rendezője az MTI-nek elmondta, hogy a hétfő esti eredményhirdetés után a Rudolf Hesst alakító Harsányi Attila nevével márványcsillagot helyeztek el a színház előtti járdán és a város tűzijátékkal ünnepelte a győztes produkciót.

"A könnyeimmel küszködtem, amikor leleplezték a márvány csillagot és elkezdődött a 15-20 perces tűzijáték. Lenyűgöző ünnepséget rendeztek a bákóiak" - nyilatkozta az MTI-nek a miskolci Harsányi Attila, aki azt is fantasztikusnak találta, hogy még 50-60 évig olvasható lesz a neve a bákói sétányon. Hozzátette: a színész számára mindig érdekes tapasztalat olyan közönség előtt játszani, amelyik csak feliraton követheti a szöveget. A feliratozás elcsúszásai miatt olykor hamarabb vagy csak megkésve reagál a közönség a poénokra. A bákói közönség azonban az első pillanattól "vette" az előadást.

A nemzetközi monodráma-fesztiválon egy bécsi és kilenc romániai produkció versenyzett. A Rudolf Hess tízparancsolata volt az egyedüli magyar nyelvű előadás. A fesztivál zsűrijét Darvay-Nagy Adrienne színháztörténész, Monica Andronescu kritikus és Mihaela Teleoaca színész alkotta, a testület tiszteletbeli elnöke Fernando Arrabal spanyol származású francia dráma-, regény- és esszéíró volt. A fesztivál fődíját elnyert aradi produkció egy bécsi fesztiválon is részt vehet.

A bákói fesztivál kísérőprogramja keretében Angela Gheorghiu világhírű román szoprán is koncertet adott.


Az aradi színház 2008 márciusában mutatta be Alina Nelega kortárs román drámaíró Rudolf Hess tízparancsolata című művét (kritikánk itt olvasható) A 2007-ben alapított erdélyi színház első önálló produkciója számos romániai és magyarországi díjat nyert már.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr357998607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása