7óra7

Szörényi, Bródy és Alföldi Szegeden – Szimpátiatüntetés a Szabadtéri politikai támadásnak kitett vezetői mellett

Szörényi, Bródy és Alföldi Szegeden – Szimpátiatüntetés a Szabadtéri politikai támadásnak kitett vezetői mellett

2013. 07. 06. | 7óra7

A szegedi Fidesz- és KDNP-képviselők mondvacsinált ürüggyel készülnek leváltani Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját. A tisztán politikai támadás előkészítettségére utal, hogy a szerdán este tartott bizottsági ülésen megjelent Kohári Nándor fideszes képviselő "jó barátja", Kelemen Csaba egri színész, mint kijelölt utód.

Tüntetés mécsesekkel

Szegedi polgárok felháborítónak tartják, hogy az eredményesen, színvonalasan és sikerrel teljesítő Szegedi Szabadtéri Játékok vezetését mondvacsinált indokokkal kívánják leváltani, és az igazgatói posztra az egyik képviselő barátját szeretnék kinevezni. Ezért a jövőre bemutatni tervezett István, a király szerzőivel és rendezőjével rendezett beszélgetéssel párhuzamosan szimpátiatüntetést tartanak a megtámadott vezetés mellett, Mondj nemet az átpolitizált kultúrára! címmel. "A Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója körül kialakult méltatlan helyzet kiállásra sarkall bennünket! Úgy gondoljuk, hogy művészeti alkotások megítélése a szakma feladata, ebben a politikusok nem véleményformálók! Az intézményvezetők kiválasztása pedig kizárólag az egyéni teljesítmény alapján lehetséges, ebben a lojalitás és a párthűség valamely párthoz nem számításba vehető tényezők! A meghívottakat arra kérjük, hogy támogatásuk jeléül hozzanak magukkal egy mécsest, amelyet elhelyezhetnek a helyszínen" - írják felhívásukban a szervezők. Az esemény Facebook-linkje itt található.

István, a király: "Nem mindenáron"

"Én már öregasszony vagyok, de én is csak a történelemkönyvekből ismerem azt a korszakot, amikor a politikusok mondták meg, hogy ki rendezzen egy darabot" - nyilatkozta a Délmagyarország című lapnak Rosta Mária, az István, a király jogtulajdonosát képviselő producer. Rosta nem érti, miért akarják meneszteni Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját és aggódik a rockopera Dóm térre tervezett jövő nyári, jubileumi bemutatója miatt. "Ilyesmi nem fordulhat elő 2012-ben egy polgári demokráciában" - fogalmazott a lapnak.

Rosta Mária hozzáfűzte: a szerzők és a jogokkal rendelkező produkciós cég mindig arra törekedett, hogy az a rendező állítsa színpadra az István, a királyt, akinek aktuálisan mondanivalója van vele. "Ez a nyolcvanas évek közepén Kerényi Imre, a Nemzeti Színház főrendezője volt; a kilencvenes években Iglódi István, a Nemzeti Színház igazgató-főrendezője, 2008-ban pedig Szikora János, aki 2002-ben az új Nemzeti Színház nyitó előadását, Az ember tragédiáját rendezte. A szerzőkkel együtt most úgy ítéltük meg: 2013-ban Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház jelenlegi főigazgatójának van mondanivalója az István, a királlyal. Szeretjük Szegedet, de nem mindenáron; nekünk a darab a fontos, a mondanivalója és a megjelenése. Hozzátenném: mi sohasem szép előadást szerettünk volna látni, hanem jót" - nyilatkozta Rosta Mária.

30 éves produkció

A 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok kiemelt produkciója lenne az augusztusban színre kerülő István, a király. A rockopera-legenda, melyet minden évben szinte követelnek a nézők a Dóm tér színpadára, jövőre ünnepli 30 éves születésnapját.

A nyári előadást Alföldi Róbert rendezné. A feltételes mód azért indokolt, mert Kelemen Csaba – nyilván "barátai" elvárásaival összhangban – már bejelentette: szívesen megváltoztatná a jövő nyárra tervezett műsort, amelyre egyébként már sok jegy el is kelt.

Szörényi Levente korábban úgy nyilatkozott: nincs ellenére az Alföldi által tervezett kortárs koncepció, mivel a királydombi produkció is ilyen szellemben született. November 30-án, pénteken 18 órakor a két szerző, Szörényi Levente és Bródy János, illetve a rendező, Alföldi Róbert háttérbeszélgetésén a REÖK-ben erről is megtudhatnak bővebbet az érdeklődők.

Az ingyenes programot Pleskonics András, a szegedi egyetem közkedvelt "(r)o(c)ktatója" tartja. Aki őriz otthon a megelőző István-előadásokról ereklyéket, vigye magával nyugodtan, hiszen az alkotókkal akár dedikáltathatja is őket.

"A leghatározottabban tiltakozom!"

Bősze Katalin, az Egervári Várszínház igazgatója a következőket tette közzé a Bátyai Edinát támogató facebookos oldalon: "Bátyai Edina évek óta eredményesen vezeti a szegedi szabadtéri színházat; sikeres, kedves, a munkatársai szeretik. Miért kéne leváltani? Az Egervári Várszínház igazgatójaként a leghatározottabban tiltakozom!"

"Ilyen diktatúrában van"

Kesselyák Gergely

"Részt vettem a szabadtéri 2013-as programjának kitalálásában és letárgyalásában, meghirdettük a műsort, az emberek már vásárolják a jegyeket. Minden színházi szakmai szabállyal szembe megy és nonszensz, hogy egy meghirdetett évadot esetleg megváltoztassanak. Ez a jegyet vásárló közönség megcsúfolása! Ráadásul az adófizetők pénzének pazarlása is, hiszen felelőtlen lett volna úgy műsort hirdetni, hogy nem állnak mögötte legalább részben szerződések, vállalások. Ez pedig perek tucatját vonhatja maga után; a kártérítést ki kell majd fizetnie a fesztiválnak. Miután a szeptemberi sajtótájékoztatón bejelentettem a műsort, egyetlen képviselő sem jelezte, hogy nem ért vele egyet. Miközben ebben a válságos időben az összes hazai fesztivál az életben maradásáért küzd, és nekünk is voltak nehéz éveink, most jól állunk, a következő évadra rengetegen váltanak jegyet, óriási az érdeklődés a produkcióink iránt" – nyilatkozta a Délmagyarországnak Kesselyák Gergely karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője, aki, mint mondta: mindenben kiáll Bátyai Edina mellett. Hozzátette: nem ragaszkodik a játékok művészeti vezetői posztjához. Hozzátette azonban: "Nem ilyenkor és nem így szokás váltani. Az európai demokráciákban elfogadott működési szabályok szerint ilyen nincs; diktatúrában persze van, ahogy a kommunizmusban is volt." Kesselyáknak egyébként idén március 15-én Orbán Viktor miniszterelnök adta át az Érdemes Művész kitüntetést.

Botka László polgármester: Szeged igazi szégyenei a leváltást kezdeményező képviselők

"Szörényi, Bródy, Alföldi együtt tiltakozik pénteken Haág Zalán és Kohári Nándor helyileg sem jegyzett fidesz-kdnp képviselők (de tényleg: kik ezek?) kultúrpolitikája ellen! Ők Szeged igazi szégyenei, de a valódi művészek összefogása és az igazi szegediek pénteki tüntetése miatt van esély Szeged értékeinek megőrzésére! Küzdjünk…!" - írta Szeged polgármestere a Facebook közösségi oldalon.

_Kapcsolódó:_

>>> Szegedi Szabadtéri Játékok: irány a hakni? – Barátok közt: Kelemen Csabát akarja igazgatónak a szegedi Fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr57999509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása