7óra7

Szegedi Szabadtéri – Bár nem Kelemen Csaba a címzett, válaszolt

Szegedi Szabadtéri – Bár nem Kelemen Csaba a címzett, válaszolt

2013. 07. 06. | 7óra7

Kelemen Csaba Az ügyvezető leváltásáról csütörtöki rendkívüli ülésén dönthet a szegedi közgyűlés ismét. A tervezett lépés ellen korábban számos szakmai szervezet tiltakozott.

A Revizor kritikai portál kezdeményezésére megszületett és az MTI-hez még kedden eljuttatott nyílt levelükben a kulturális és színházi szakújságírók kiemelték: nem tudnak arról, hogy akár Bátyai Edina, akár a Szegedi Szabadtéri Játékok ellen bármilyen szakmai kifogás fölmerült volna, amely indokolttá tehetné, hogy ne töltse ki az ügyvezető a mandátumát.

A vezető utódjául javasolt Kelemen Csaba színművészről, az egri Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatójáról szólva felvetették a kérdést, hogy a képviselők ismerik-e, hallottak-e valaha az Agria Nyári Játékokról, ahol "szórakoztató hakni-színházak" lépnek fel minden évben. Hangsúlyozzák: csak a szakmai előélet lehet az alapja a felelős kinevezésnek. A levél aláírói között van a Revizor online kritikai portál, a Színház című folyóirat, a 7óra7 színházi portál, a Community portál mellett több neves szakújságíró és kritikus.

Szerdai válaszában Kelemen Csaba úgy fogalmaz: "miközben bennünket támadnak, információink szerint önök közül senki sem járt az elmúlt 18 évben az Agria Nyári Játékok produkcióin, ezért minden, amit róla írnak, teljességgel alaptalan, hiteltelen". Mint írta, a Bátyai Edina vezette szegedi szabadtéri 313 millió forint önkormányzati támogatást kapott, míg az egri játékok mindössze 8 milliót. Szegeden 4 bemutató volt, Egerben 17. Szegeden 12 előadás volt, Egerben 37. Szeged nem szervezett tájelőadást, az Agria Játékok 7 tájelőadást tartott.

Hozzátette: egy független közvélemény-kutató cég elemzése szerint "a nézettség országos szinten is jelentős volt, s a tetszési index az 1-től 5-ig tartó skálán 4,2". Kelemen Csaba felhívta a levél aláíróinak figyelmét arra, hogy segíteni csak valós tények figyelembe vételével és mérlegelésével lehet. "Azok elferdítése, rossz színben való feltüntetése a jó döntést nem szolgálja" - tette hozzá.

"A legnagyobb problémát pedig abban látom, amikor a kultúra, a művészet szereplőit szándékoznak egymás ellen hangolni. Tisztelettel kérem, ne hagyják, ne tegyék! Nekünk feladatunk, küldetésünk van. A világot jobbá kell tennünk közösen, megosztottság nélkül. Mindenkinek hozzá kell tennie azt, amit a jó Istentől kapott. Ez az értékét, reményét vesztett világ szomjazik a szépre, a jóra, kérem, hagyjanak bennünket nyugodtan dolgozni, tegye mindenki a maga helyén a maga dolgát, ne vegyék el az időnket azzal, hogy ilyen leveleket kelljen fogalmaznunk" - fogalmazott levelében Kelemen Csaba.

***

*"Miközben bennünket támadnak, információink szerint önök közül senki sem járt az elmúlt 18 évben az Agria Nyári Játékok produkcióin, ezért minden, amit róla írnak, teljességgel alaptalan, hiteltelen."*

Kelemen Csaba információi rosszak. A 7óra7 járt például egy, Egerben az Agria Nyári Játékok szervezésében bemutatott haknielőadáson, a Kassai Thália Színház tragikus és lesújtó produkciójáról szóló kritikánk itt olvasható talán érthető, hogy miért nem akartunk még egyszer egy ilyen színvonalú meghívott produkció után részesülni az Agria által nyújtott élményben. Amúgy az Agria Nyári Játékokon fellépő előadások, illetve az azokat produkáló társulatok közül többről jelent meg recenzió a 7óra7-en. A Budapesti Bulvárszínháztól az Éless-Színig, a Kassai Thália Színháztól a Turay Ida Színházig és az Operettvilág Társulatig számos előadó-művészeti szervezet munkája ismerős, ha nem is Egerből (és most megálljuk, hogy ne minősítsük sommásan e társulatok művészi tevékenységét). Kiegészítésül: meg vagyunk győződve arról, hogy a levelet aláírók mindegyike pontos képpel rendelkezik az Agria Nyári Játékok munkájának minőségéről. Tegyük hozzá, hogy Kelemen Csaba egyetlen meghívót sem küldött a Színházi Kritikusok Céhe számára megtekintésre javasolva az Agria Nyári Játékok előadásait.

*"Szegeden 4 bemutató volt, Egerben 17."*

Kelemen Csaba nem ír igazat. Egerben NEM volt 17 bemutató, helyesen 17 féle előadást láthattak az Agria Nyári Játékok nézői. Az Agria Nyári Játékok önálló és saját idei bemutatóinak száma: 0. Korábbi, már ország- és határontúlszerte hakniztatott produkcióikat (Egri csillagok, Zrínyi 1566, A fejedelem) játszották ismét, meg a Portugált, amiről egyetlen színlap nem található sehol, pedig nagyon kíváncsiak lennénk rá...

*"Szegeden 12 előadás volt, Egerben 37."*

Kelemen Csaba csúsztat. Az egri 37 előadás össznézőszámát, ha meg tetszene írni. És a 37-ből elég csak azokét, amelyek nem maradtak el érdeklődés hiányában. A szegedi 12 meg 14, ha nem számoljuk az újszegedi előadásokat.

*"A nézettség országos szinten is jelentős volt, s a tetszési index az 1-től 5-ig tartó skálán 4,2."*
Kelemen Csaba nem ír igazat. Konkrét nézőszámot szeretnénk, férőhelyre vetített bevételt előadásonként. A tetszési index fogalma blöff, "tetszési index" kifejezést a (nem független közvélemény-kutató, hanem idegenvezetéssel foglalkozó) Super Guide Bt. által jegyzett, 211 fős (mivel az anyag és a módszertani leírás erre nem tér ki, feltételezhetően nem éppen reprezentatív), az Agria honlapján "vendégelégedetségi felmérés"-nek nevezett dokumentum nem tartalmaz. (A dokumentumból viszont kiderül, a felmérést az előadások _előtt_ végezték!)

*"Ne vegyék el az időnket azzal, hogy ilyen leveleket kelljen fogalmaznunk..."*

Kelemen Csabához nem is szólt senki, és nem is fog szólni.

_Kapcsolódó:_

>>> Kritikusok nyílt levele a szegedi képviselőkhöz

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907999417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása