7óra7

Szakmai alapon döntsön a főváros a Trafó ügyében – az LMP közleménye

Szakmai alapon döntsön a főváros a Trafó ügyében – az LMP közleménye

2013. 07. 06. | 7óra7

Trafó Karácsony Gergely és Somfai Ágnes azt kéri, hogy a főváros fenntartóként biztosítsa az intézmény további zavartalan működését, azonnal írja ki újra a pályázatot, és garantálja a valódi szakmai döntés feltételeit.

A parlamenti, illetve önkormányzati képviselők közleményében emlékeztet arra, éppen egy éve, hogy a "Trafó kálváriája elkezdődött", amikor az LMP kérdésére válaszolva Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kijelentette, hogy Markó Iván és Bozsik Yvette társulatának szeretné átadni az intézményt. Hozzáteszik, hogy a főváros vezetése a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére valóban Bozsik Yvettet nevezte ki az intézmény élére, aki azonban visszalépett az ügyvezetői poszttól.

Szavaik szerint az eltelt egy év "világos bizonyítéka annak, hogy milyen károkat képes okozni, ha a politikusok a szakmai szempontok helyett politikai alapon döntenek a kulturális intézmények sorsáról".

A két politikus úgy fogalmaz, hogy a fővárosi vezetés koncepciótlanságának "áldozata lett" a nemzetközileg is elismert emblematikus kulturális intézmény, amely "vitán felül állóan kimagasló művészeti teljesítményt nyújt és pénzügyi gazdálkodása is példaértékű". A közlemény folytatva áldozatnak nevezik a budapestieket is, akik egyre kevesebb helyszínen, egyre szűkülő kulturális kínálatból válogathatnak és "áldozatnak" tartják Bozsik Yvettet, aki "feltehetően részben politikai presszió hatására pályázott", és már az elbírálást követően is azt nyilatkozta, jobban örült volna, ha az intézményt létrehozó Szabó György vezetheti tovább a Trafót - áll a szövegben.

Kedden Tarlós István főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: nincs oka nem gyanakodni, hogy a Kossuth-díjas táncművészt, koreográfust "egy bizonyos, önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör részéről olyan brutális és nemtelen támadások érték, hogy azt mondta: neki a családi élete, a gyerekei többet érnek annál, mint hogy kikészüljön".

A Bozsik Yvette Alapítvány szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az őt ért személyes és szakmai támadások, valamint nevének és eddig elért eredményeinek "besározása" miatt Bozsik Yvette táncművész, koreográfus nem vállalja a Trafó Kortárs Művészetek Háza vezetését.

Bozsik Yvette július 1-jén vette volna át a IX. kerületi intézmény vezetését, azonban időközben Tarlós István főpolgármestert arról tájékoztatta, hogy nem kívánja betölteni a munkakört.

Kapcsolódó:

>>> Bozsik Yvette a támadások miatt nem vállalja a Trafó vezetését >>> Tarlós István szerint Bozsik Yvette-et megfélemlítették >>> Felajánlotta lemondását Bozsik Yvette

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr788000953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása