7óra7

Reviczky Gábor: a Kossuth-díj minőségi tanúsítvány

Reviczky Gábor: a Kossuth-díj minőségi tanúsítvány

2013. 07. 06. | 7óra7

Reviczky Gábor "Boldog vagyok, hogy értékelték a pályán töltött életemet és a minőséget" - mondta Reviczky Gábor, felidézve, hogy 2007-ben már részesült alternatív Kossuth-díjban, amely a figyelem felkeltésére szolgált a baloldali kormányzás idején, jelezve: vannak itt mások is. "Most sikerült megkapnom az igazit is, az állami elismerést" - hangsúlyozta.

Reviczky Gábor az indoklás szerint groteszk, ironikus karakterek fanyar humorral és kivételes művészi erővel történő megformálásáért, nagy főszerepek és karakter-epizódszerepek interpretálásában egyaránt kimagaslót nyújtó, sokoldalú, rendkívül közkedvelt művészi pályafutása elismeréseként kapta a Kossuth-díjat.

A színművész pályája fontos állomásaként említette a kaposvári indulás időszakát, az Ascher Tamás rendezte Pinokkiót és az Ördögök című előadást, amelyre különvonattal érkeztek a nézők Kaposvárra, és amellyel megnyerték az annak idején Debrecenben tartott országos színházi fesztivált is.

Mérföldkövet jelentett pályáján, amikor a budapesti Vígszínházhoz szerződött 1979-ben, és bemutatták Csurka István nagy sikerrel játszott Deficit című darabját. Emlékezetes volt számára, amikor 1973 nyarán Szentendrén a bolondot játszotta a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabban, amelyben Őze Lajos volt Malvolio, majd az is, amikor később egy másik előadásban ő vette át ezt a szerepet Andorai Pétertől - sorolta Reviczky Gábor.

A hosszú idő alatt, amelyet a Vígszínházban eltöltött, főleg vígjátékokban játszott. "Nem igazán feltételezték rólam, hogy komoly színész is vagyok"- mondta, hozzátéve, hogy erre sikerült rácáfolnia a Hegedűs a háztetőn Tevje-szerepében.

Felhívta a figyelmet arra, hogy magyar musicalt még soha nem játszottak annyiszor, mint az 1996-ban bemutatott A dzsungel könyvét és soha nem játszotta ennyiszer színész ugyanazt a szerepet, mint ő Balu figuráját. A vígszínházi rekordok között említette, hogy túl vannak a 12 éve műsoron lévő Képzelt beteg 200. előadásán is.

Filmszerepeiről szólva elmondta: júliusban nyomozót játszik a Liza, a rókatündér című filmben Ujj Mészáros Károly rendezésében, emellett szerepel egy Kapitány Iván rendezte tévésorozatban és két további filmre is kapott felkérést.

Reviczky Gábor 1949. március 28-án született Tatabányán. 1973-ban friss diplomásként a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, 1975-1977 között Debrecenben, majd Miskolcon, 1978-1979-ben Kecskeméten játszott. 1979-től egy évtizedig a Vígszínházhoz kötötte a szerződése, majd két évadot a Nemzeti Színház tagjaként töltött, 1991-től pedig ismét a Vígszínház társulatának tagja lett.

Az egyik legsikeresebb film- és szinkronszínész; mintegy 70 nagyjáték- és tévéfilmszerep köthető a nevéhez. Számos filmben, köztük az Üvegtigrisben, a Magyar vándorban és a Valami Amerika című alkotásban szerepelt. Művészetét 1986-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el. 1984-ben és 2010-ben Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt kapott, és az Ajtay Andor-emlékdíjat is kétszer nyerte el: 1997-ben és 2010-ben. A Vígszínház társulata 2009-ben neki adományozta a Ruttkai Éva-gyűrűt.

_Kapcsolódó:_

>>> Kossuth-díj 2012 >>> Kiváló és Érdemes Művész kitüntetések 2012 >>> Jászai Mari-díj, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Harangozó Gyula-díj, Hortobágyi Károly-díj, Blattner Géza-díj, Bánffy Miklós-díj, Erkel Ferenc-díj 2012 >>> Magyar állami kitüntetés Bogdán Zsoltnak és Kézdi Imolának >>> Kossuth-díjat kapott Székely László díszlettervező >>> Kossuth-díjat kapott Piros Ildikó színész >>> A közönség odaadó és igényes szolgálatáért – Kossuth-díjat kapott Pásztor Erzsi >>> „Csináltam a dolgomat és nem törődtem semmi mással”– Kossuth-díjas Miklósa Erika operaénekes >>> Balázs Péter Kossuth-díjas – groteszk báj és közösségkovácsolás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr498001013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása