7óra7

L. Simon László Mundruczó Kornélt támadja

L. Simon László Mundruczó Kornélt támadja

2013. 07. 06. | 7óra7

L. Simon László üzenetét teljes terjedelmében közöljük.

Az utóbbi napokban elég sok szó esett a budapesti Kino mozi bezárásáról és a független színházak megkésett és részben zárolt támogatásairól. Szeretnék egy konkrét összefüggésre rámutatni, hogy lássák, nem is olyan egyszerű eligazodni a művészetre szánt állami támogatások világában.

A Kino Mozit a 2008 áprilisában létrehozott Szuez Film Kft. bérelte és működtette. A mozi nemcsak a működéséhez kapott támogatást, hanem az úgynevezett art filmek forgalmazása, vetítése után is. Az art filmek forgalmazásának az a célja, hogy az állam anyagi segítségével juttassanak el a közönséghez értékes, üzleti alapon forgalmazhatatlan filmeket. Az art filmek besorolásáért korábban a „dicső múltú” Magyar Mozgókép Közalapítvány volt a felelős. A filmszakmai döntőbizottság elvileg szigorú szabályok mentén dönthette el, hogy egy adott, nem magyar gyártású film megfelel-e az art besorolásnak. Ha megfelelt és megkapta a besorolást, automatikusan normatív támogatásra volt jogosult a forgalmazó és annak az art mozinak az üzemeltetője is, aki vetítette a filmet.

Tény, hogy sokszor díjnyertes, értékes alkotások sem kapták meg az art besorolást, persze előfordultak „kedvezményezett” forgalmazók, akik kivétel nélkül minden általuk forgalmazott filmre megkapták az art minősítést. A filmeket, amit támogatásért cserébe játszhattak volna a mozik, a „kedvezményezett” forgalmazók nem adták oda az art termet üzemeltetőknek, hanem kizárólag a saját üzemeltetésű moziban vetítették azokat, sokszor azt sem szégyellve, hogy a statisztikai jelentésben 1 előadást, 1 nézőt szerepeltettek.

L. Simon László

2008-ban például Ulrich Seidl osztrák rendezőnek hét filmjét mutatták be, egyik nap hármat, másik nap négyet. Mind a hét film megfelelt az art besorolási feltételeknek és megkapta a filmenkénti 1,7 millió forintnyi támogatást. Az senkit sem zavart, hogy a támogatott filmek között 1992-ben és 1996-ban készült televíziós dokumentumfilmek is szerepelhettek art filmként (ezeket normális esetben a televíziókban kellett volna bemutatni, ahol jelentősen olcsóbban, sokkal több nézőhöz juthattak volna el őket). Ulrich Seidl hét filmje után tehát megkapta a forgalmazó az egyenként 1,7 milliós állami támogatást. A hét film Budapesten összesen 30 előadás és 118 látogató mellett mindösszesen 77 ezer forintos bevételt ért el, ami mellé összesen 11,9 millió forint támogatást kapott.

A hét filmből a Tervezett veszteség című filmet 2008. október 2-án mutatták be, összesen egyszer játszották egy néző előtt! A jegyárbevétel 950 forint volt, az erre jutó állami támogatás 1,7 millió!!! Az ugyanezen a napon bemutatott, és szintén egyszer vetített Kebelbarát című filmet ketten nézték meg, ebben az esetben 1200 forintnyi bevételre jutott az 1,7 millió forintos támogatás.

Ezeket a filmeket a Szuez Film Kft. forgalmazta. Ez a cég működteti a Kino mozit (a bérelt ingatlan tulajdonosa a főváros cége, a Budapest Film Kft.). „Magyarországon az utóbbi két évben minden, minket érintő, eddig rendszeres működési pályázat megszűnt, ezáltal kulturális tevékenységünk erőfeszítéseink ellenére nem fenntartható. Megszűnésünkkel tovább szűkül a már most sem sokszínű artmozi-piac” – állította nyilatkozatában az a Szuez Film, amelynek két tulajdonosa van, Petrányi Viktória és Mundruczó Kornél.

Az a Mundruczó Kornél, aki a Proton Színház nevében azt mondta a függetlenek minapi videóüzenetében, hogy a függetlenek támogatásának csökkentése bűn.

Az a Mundruczó Kornél, akinek a Magyar Nemzeti Filmalap épp a napokban ítélt meg 280 millió forintos támogatást a készülő új játékfilmjéhez (tavaly egy másik tervezett film forgatókönyvének a fejlesztésére kapott 7,5 milliót, ki tudja, abból lesz-e film valaha). A film producere Mundruczó alkotó- és üzlettársa, Petrányi Viktória. A forrásért Mundruczó és Petrányi másik közös cége, a Proton Cinema Kft. pályázott.

Egyébként az adatokat a minisztériumi archívumokból és a nyilvános cégadatokból gyűjtöttem össze. Gondolom, ez lenne a dolguk azoknak a „tényfeltáró” újságíróknak is, akik kamu cikkeket közölnek az állítólagos szomszédom állami földbérletéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr117999619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása