7óra7

Elvonás: nyílt levél és tiltakozás

Elvonás: nyílt levél és tiltakozás

2013. 07. 06. | 7óra7

A Magyar Közlöny 2012. október 8-i, 132. számából értesültünk a 2012. évi költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedéseket tartalmazó kormányhatározatról. Ennek értelmében az Emberi Erőforrások Minisztériumát példátlan mértékű, több mint 17 milliárd forintos zárolásra kötelezik, a Nemzeti Kulturális Alaptól pedig 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedést várnak el.

A fenti kötelezettségek Magyarországon elvonást jelentenek. Az így elvett források egyként sújtják az egészségügyet, a közoktatást, de az arányokat tekintve legsúlyosabban a művészeti szakmákat.
 
A Független Előadó-művészeti Szövetség értesülései szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindezidáig nem kötött szerződést a Nemzeti Kulturális Alappal a VI. kategóriában nyilvántartásba vett független színházak tevékenységének támogatásával kapcsolatos pályázatkezelői teendők ellátására.

A fenti elvonások megvalósulása esetén a hazai kulturális szféra bizonyos részei végérvényesen el fognak tűnni.

A független előadó-művészeti csoportok és alkotóik tartalékaik végéhez értek. Nincs tovább. Aki teheti külföldre fog települni, akinek ez nem áll lehetőségében az pályamódosításra kényszerül. Előadó-művészettel idehaza nem lesz lehetőségük foglalkozni. Éves szinten több mint 150.000 nézőjüket nem szolgálhatják tovább.

Tisztelettel kérjük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy a zárolási intézkedéseik végérvényesítésekor a fentiek figyelembevételével mérlegeljék felelősségüket a kortárs nemzeti előadó-művészet megmaradásának érdekében.
 
Tisztelettel,

a FESZ elnöksége:

Erős Balázs kulturális menedzser (MU színház), alelnök
Goda Gábor koreográfus (Artus), alelnök
Schilling Árpád színházrendező (Krétakör), alelnök_

Budapest, 2012. október 12.

Tiltakozunk

Alulírottak a Magyar Közlöny 2012. október 8-i, 132. számából értesültünk arról, hogy a 2012. évi költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedéseket tartalmazó 1428/2012. (X.8.) kormányhatározat 9. pontjának értelmében a Kormány a Nemzeti Kulturális Alap tekintetében 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedést vár el az Emberi Erőforrások Miniszterétől, amely megegyezik az Alap Igazgatósága 2013. évi működési költségeinek az ötös lottó bevételéből származó összegével. A jogszabály nem tér ki arra, hogy az intézkedés milyen formában fogja érinteni az Alap gazdálkodását, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a fenti intézkedés befolyásolni fogja az egyes szakmai kollégiumok kereteit.

Az intézmény a művészeti szakmák önrendelkezési szabadságának letéteményese. Költségvetésének csökkentése súlyos veszélyeket rejt, és megnehezítheti a kulturális mobilitást, a nem-normatív alapon támogatott szervezetek működését. Magyarországon a kulturális javakhoz történő hozzáférés lehetőségeiben az ország különböző területei közötti különbségek jelenleg is kirívóak, elfogadhatatlan mértékűek. Ha a 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedés valóban a Kollégiumok kereteinek terhére valósul meg, úgy az rendkívüli következményekkel fog járni, és egész országrészekben eredményezhet kulturális apátiát. 

Az Alapot működésében autonómia illeti meg, amit a mindenkori kormányzatnak is tiszteletben kell tartania. Bevételei nem a költségvetési, hanem a kulturális egyensúly kialakítását kell, hogy szolgálják.

A fentiek miatt az intézkedést elfogadhatatlannak tartjuk, és tiltakozunk ellene. Kérjük a döntéshozókat, hogy az ügy súlyának megfelelően mérlegeljék felelősségüket a tervezett intézkedés véglegesítése során.

Budapest, 2012. október 15.

Tisztelettel:

Fiatal Írók Szövetsége (FISZ)
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE)
József Attila Kör (JAK)
Kortárs Építészeti Központ (KÉK)
Magyar Bábművész Szövetség
Magyar Filmművészek Szövetsége
Magyar Írószövetség
Magyar Színházi Társaság (MSZT)
Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ)
MOME line
Szépírók Társasága
Színházi Kritikusok Céhe
Unima Nemzetközi Bábművész Szövetség Magyar Központja_

_Kapcsolódó:_

>>> 17 milliárdos zárolás az EMMI költségvetésében >>> „...a független előadó-művészeti szféra megszüntetését jelentené” >>> „Alaposan gondolják át döntésüket” – a Magyar Színházi Társaság nyílt levele

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr977999763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása