7óra7

Elhunyt Tóth-Tahi Máté

Elhunyt Tóth-Tahi Máté

2013. 07. 06. | 7óra7

Tóth-Tahi Máté Budapesten született, 1958. július 28-án. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1980-ban a kecskeméti Katona József Színházhoz, majd 1982-ben a József Attila Színházhoz szerződött. 1984-ben lett a győri Kisfaludy Színház tagja, amelynek hosszú évekig volt meghatározó tagja.

Bemutatkozó szerepe Georges Feydeau: A női szabó című bohózatában Etienne volt. Drámai és vígjátéki szerepek egyaránt fémjelezték repertoárját. Főbb szerepei: Hlesztakov (Gogol: A revizor); McMurphy (Kesey–Wasserman: Kakukkfészek); Leopold Mária (Kálmán Imre: Csárdáskirálynő); Lord Frank Babberley (Thomas: Charley nénje); Julien (Barillet-Grédy: A kaktusz virága); Schneider Mátyás (Nóti-Zágon-Eisemann: Hyppolit a lakáj; Mágnás Miska (Szirmai: Mágnás Miska); Gajev (Csehov: Cseresznyéskert); Oscar Madison (Neil Simon: Furcsa pár); Bakter (Rideg: Indul a bakterház); A kövér hajótörött (Mrozek: A nyílt tengeren); Prézli (Fenyő-Novai-Böhm-Korcsmáros: Hotel Menthol).

Kakukkfészek (1989) - Horváth Ibolya, Károly Szabolcs, Végh Ferenc, Tóth Tahi Máté

Utolsó szerepe a színigazgató volt, Émile Zola Nana című művének színpadi változatában, 2007-ben. A televízióban az 1990-es évek végén bemutatott Komédiások című sorozatban szerepelt.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr777998359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása