7óra7

Elhunyt Monyók Ildikó színművész

Elhunyt Monyók Ildikó színművész

2013. 07. 06. | 7óra7

Monyók Ildikó Monyók Ildikó 1948. szeptember 24-én Bodrogkeresztúron született. A Ki mit tud? országos televíziós versenyen tűnt fel 1968-ban táncdalénekesként és versmondóként is. A színművészeti főiskolát 1974-ben végezte el. Színészi pályáját Kecskeméten a Katona József Színházban kezdte, hatalmas sikert aratott a Kabaré című musicalben Sally Bowles szerepében.

Monyók Ildikó 1982 áprilisában tájelőadásra utazott, amikor tragikus baleset érte. Művészi pályája megtört, évekig a lábadozás, az újrakezdés töltötte ki életét. Hatalmas lelkierővel tanult meg újra beszélni, járni.

Részleges felépülése után játszott Jeles András-Melis László A mosoly birodalma című előadásában 1986-ban. Bécsben egy Kurtág-zenedarab közreműködőjeként aratott nagy sikert 1991. október 26-án. A darabot Claudio Abbado vezényelte. A Beckett inspirálta Mi is a szó? című művet Kurtág György Monyók Ildikó számára írta, a bécsi bemutató után Magyarországon és a világ nagy koncerttermeiben adta elő, ameddig betegsége engedte. Nyolc éve már nem lépett fel.

A Városi Színházban a Színház a színházban című előadásban többek között Madaras Józseffel játszott 2002-ben, amikor Jeles András rendező sérült emberek közvetítésével állította színpadra Molnár Ferenc A testőr című darabját.

"Időnként versmondással, egy-egy színpadi műben való közreműködéssel jelezte: köztünk van. Szakszervezetünknek évtizedek óta tagja volt, lehetőségeinkhez mérten segítettük életkörülményeinek javítását" - áll a szakszervezet közleményében.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr868000499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása