7óra7

Elhunyt Géher István

Elhunyt Géher István

2013. 07. 06. | 7óra7

Géher István Géher István nemzedékeket nevelt az irodalom szeretetére és értő magyarázatára a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és az Eötvös Collegiumban is; alakja legendás, a Magyar Rádióban tartott Shakespeare-szemináriumai és egyéb irodalmi műsorai révén országszerte ismert. Műfordításai és könyvszerkesztései sokakhoz juttatták el az angol és az amerikai irodalom remekeit.

Géher István 1940. január 15-én született Budapesten. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1963-ban szerzett magyar-angol szakos diplomát, 1963-tól középiskolai tanár, 1965-től az Európa Könyvkiadó szerkesztője, 1968-tól a szolnoki színház dramaturgja volt. 1972-től az ELTE angol tanszékén tanársegédként, 1985-től adjunktusként, 1992-től egyetemi docensként, majd végül az Anglisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanáraként dolgozott.

William Shakespeare munkásságának legnagyobb hírű magyar kutatója, nemzetközi szinten elismert irodalomtörténész volt. Tudományos munkássága mellett költői és műfordítói munkássága is jelentős, a Műfordítók Egyesületének elnökévé is megválasztották. Pályája során számos kötete jelent meg, több irodalmi díjjal, például az Év Könyve Jutalommal és a Soros Alapítvány Alkotói Díjával is kitüntették, 2008-ban Déry Tibor-díjat és József Attila-díjat kapott. A Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetéssel 2012-ben ismerték el.

Géher István professzor 2006-ban hivatalosan nyugdíjba vonult, azonban továbbra is a kar oktatója maradt, professor emeritusként is számos szemináriumot vezetett, köztük a már-már legendásnak számító, csaknem negyven éve futó műfordítás szemináriumát, illetve a reneszánsz angol irodalom doktori program vezetője is volt. Minden munkájában elsősorban tanárnak tartotta magát, számos magyar fiatal kortárs költő, például Varró Dániel, Lázár Júlia, Szabó T. Anna vagy Mesterházi Mónika az ő tanítványaként lett ismert. Igyekezett felkutatni és támogatni az ELTE BTK-n és másutt a jövő költő- és műfordító nemzedékét.

Fia, Géher István László szintén költő-műfordító, hogy apjával ne tévesszék össze, G. István László néven publikál. Lánya, Kállay G. Katalin szintén elismert irodalomtörténész. Géher István mindkét gyermeke a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára.

Géher Istvánnak Mondom: szerencséd, Mi van, Catullus?, Anakreóni dalok, Hol az a látvány?, Új folyam, Esztendők éve és Polgár Istók címmel jelentek meg verses kötetei.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr168000453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása