7óra7

„Ez egy tipikusan közép-európai gondolkodás” - Bányavirág a Pinceszínházban

„Ez egy tipikusan közép-európai gondolkodás” - Bányavirág a Pinceszínházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Bányavirág - Széles László, Kaszás Gergő A darab hősei ismerőseink, helyzeteit szinte magunk is megéltük. Viszonzatlan szerelem, önpusztítás látható a színpadon, és közben a nézők fennhangon nevetnek. Ezt csak a legjobb drámaíróink tudják - olvasható a Pinceszínház honlapján a darabról.

"Lehet-e komédiát írni arról, ha egy erdélyi kis faluban bezárják a bányát, és a férfiak többsége az alkoholizmusba és az öngyilkosságba menekül? Székely Csaba tudja ezt a titkot. Csehovtól, McDonagh-tól, Tamási Árontól tanult" - áll az ismertetőben.

Az ötszereplős színmű egy trilógia első része. Mindhárom rész cselekménye ugyanazon a bányásztelepülésen játszódik, ám más és más problémák kerülnek előtérbe. A Pinceszínház azt tervezi, hogy a trilógia második és harmadik részét is színre viszi a következő évadokban.

"A darab úgy került a kezembe, hogy egy színházi dramaturg, ismerve a groteszk és a mai magyar színpadi szerzők iránti elkötelezettségemet megmutatta nekem. Úgy éreztem és érzem, hogy ez egy tipikusan közép-európai gondolkodás. Vagyis a legsötétebb tragédiákban is felfedezni a komikus elemeket. Ez vitt arra az elhatározásra, hogy színpadra állítsam ennek az erdélyi fiatalembernek ezt a művét" - idézik a honlapon Csizmadia Tibor rendező szavait.

Székely Csaba Bányavirág című darabjával elnyerte a 2011-es Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT-on) zajló Nyílt Fórum Vilmos-díját. Ugyanebben az évben a szerző megkapta a Szép Ernő jutalmat, mint legígéretesebb pályakezdő.

Székely Csaba 1981-ben született Marosvásárhelyen, azóta is Erdélyben él. A BBC World Service és a British Council nemzetközi World Drama című rádiójáték-pályázat nyertese lett 2009-ben. Do You Like Banana, Comrades? című művével a legjobb európai drámáért járó díjat nyerte el. Megkapta 2011 decemberében a Látó szépirodalmi folyóirat nívódíját. Jelenleg a manna.ro portál szerkesztője, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanársegédje.

A Bányavirág egy workshop keretén belül született, és ez alkalomból a Dupblat társulat színre vitte a dráma rövidített verzióját. Majd 2011. szeptember 15-én a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulata közösen mutatta be immár a teljes darabot. Az előadás a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon a legjobb előadás és a közönségzsűri díját nyerte el, a legjobb férfialakítás díját pedig Bányai Kelemen Barna kapta a Bányavirágban nyújtott alakításáért.

A Pinceszínház előadásában Kaszás Gergő, Széles László, Bozó Andrea, Tóth József és Vándor Éva játszik. A díszlet és a jelmez Cziegler Balázs munkája.

>>> Bányavirág - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr648001115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása